Koktajl czteroskładnikowy “Krwawa Mary”. Kolejna propozycja koktajlu warzywnego. Ostatnio królował jarmuż, dzisiaj natomiast burak.
Jak wiadomo warzywa zawierają dużo witamin i minerałów, dlatego konieczne jest spożywanie ich sporej ilości. Najlepszym wyjściem jest przyrządzanie przepysznych i kolorowych soków.
Dzisiaj mam dla was czteroskładnikowy koktajl.
- burak
- 1/4 selera
- 1/2 jabłka
- kawałek imbiru
BURAK- niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Zawiera witaminy takie jak: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Pierwiastki: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, sód, mangan, bioflawonoidy, karoten, betainę i bardzo dużo kwasu foliowego. Posiada właściwości lecznicze m.in. zapobieganie nowotworom, wzmacnia odporność, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziom homocysteiny, leczy niedokrwistość, łagodzi objawy menopauzy. Sok z buraka pomaga w leczeniu przeziębień i zapaleń górnych dróg oddechowych.
SELER- zawiera witaminę A, E, C, B, kwas foliowy i witaminę PP. Zawartość witaminy C w selerze wynosi około150 mg w 100 g, co powoduje, że jest jej nawet dwukrotnie więcej niż w cytrusach. Dodatkowo posiada dużą zawartość minerałów takich jak: fosfor, potas, cynk, wapń magnez i żelazo. Seler oczyszcza nasz organizm z toksyn, pobudza również przemianę materii, wzmacnia układ odpornościowy, polepsza pracę serca, wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych, ułatwia trawienie oraz likwiduje zaparcia.
IMBIR– zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę, poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Wszystko wkładamy do sokowirówki wolnoobrotowej i koktajl gotowy.