Jesienny klimat za oknem, więc dzisiaj mamy koktajl w jesiennych barwach. Potrzebujemy tylko marchewkę, pietruszkę oraz maliny. Porcja na jeden koktajl:
- 3 marchewki
- pół dużej pietruszki
- szklanka malin
MARCHEWKA– zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Składniki mineralne w marchewce to m.in wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego.
MALINY– są bogate w witaminy(m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, żelazo. Znakomite źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie (tego kożystnego), tj. pektyn. Wielkim atutem malin jest bardzo duża zawartość witaminy C, która chroni przed zachorowaniem.
PIETRUSZKA– posiada właściwości moczopędne, jest stosowany w obrzękach, problemach z zatrzymaniem płynów w ciele, stosowany w leczeniu wzdęć oraz przy zapaleniu pęcherza. W korzeniach pietruszki znajdują się m.in. flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed groźnymi chorobami), substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne.
Pamiętajcie, że z koktajlami warzywnymi również nie można przesadzać. Warzywa korzenne pomimo swoich korzystnych wartości, zawierają również sporą ilość toksyn i metali ciężkich zawartych w glebach. Gleby są coraz bardziej zanieczyszczone i skażone więc wszystko z umiarem.
Warto dodać do soku łyżeczkę tłuszczu np. oliwę z oliwek, ze względu na zawartość w koktajlu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Koktajl gotowy do wypicia.