Najczęściej kojarzy się nam jako dodatek do mięs lub góralskich oscypków. Z racji, że sezon na żurawinę się zaczyna to dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis na domową konfiturę.
Żurawina- zaliczana do roślin leczniczych, ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B (B1, B2, B6), minerałów: potasu, miedzi, jodu, manganu. Żurawina zawiera również przeciwutleniacze, a także dużą ilość błonnika, witaminę E i K. Może być pomocna w infekcjach dróg moczowych, w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Korzystnie wpływa na pracę jelit. Jest również skuteczna w walce z przeziębieniem, dlatego w okresie jesienno-zimowym warto zaopatrzyć się w żurawinę.
Żurawina nie traci swoich wartości podczas gotowania w wysokich temperaturach.
Jeżeli kupujecie suszone owoce to wybierajcie te bez dodatków konserwujących i cukru. Najlepsza jest taka jak u mnie czyli prosto z krzaka. 🙂
Zaczynamy od przeciśnięcia żurawiny przez maszynkę do mielenia (słoik litrowy żurawiny). Następnie przekładamy do garnka i dodajemy ksylitol ok. 1/2 szklanki (jeśli wolicie słodsze to dodajcie więcej).
Gotujemy ma małym ogniu ok 20 min.
Przekładamy do słoików i wekujemy.