Kotlety mielone z cukinią. Nietypowe połączenie, które może niejedną osobę zaskoczyć. Kotlety są wyborne, delikatne, a dodatek ziół nadaje kotletom świeżości. Na letnie dni będą idealnym rozwiązaniem na rodzinny obiadzik. Jest teraz sezon na cukinię więc korzystajcie.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 kg cukinii
- 4 jajka
- sól/pieprz
- świeże zioła – w zależności co mamy w ogródku/domu np. oregano, bazylia
Zaczynamy od starcia cukinii na tarce i posypania nią solą. Cukinię z solą pozastawiamy na minimum 2h (dzięki temu cukinia puści wodę/soki). Po tym czasie przekładamy cukinię na durszlak i odcedzamy. Następnie cukinię łączymy z mięsem mielonym, dodajemy jajka, sól, pierz oraz dokładamy garść świeżysz ziół (dobrze poszatkowanych). Całość łączymy ze sobą, ugniatając ręką.
Kolejny etap to formowanie farszu na okrągłe kotlety i smażenie. Najlepiej smażyć na smalcu lub na innym tłuszczu zwierzęcym bądź na oleju kokosowym. Uważamy, aby kotletów za bardzo nie przypalić, dlatego najlepiej jest smażyć pod przykryciem i na mniejszym ogniu.
Można podawać z mizerią z ogórków i gotowanym ziemniakiem. Pyszota 🙂
Smacznego.
2 Comments
Kotlety rewelacja:) Robiłam i dla mnie bomba i smażone i pieczone w piekarniku jak troche upał zelży:)
super 😀 cieszę się, że kolejny przepis smakuje 😀 muszę spróbować w piekarniku upiec 😀