Zrobiło się bardzo jesiennie więc czas na dyniowe przepisy. Internet, aż huczy od różnych wersji dyni, natomiast ja zaczynam od standardu czyli od kremu.
Do przepisu potrzebujemy:
- ok 750g dyni (po obraniu)
- jedna papryka
- 2 ząbki czosnku
- gałązka lubczyku
- pieprz, sól
- szczypta chilli
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka jałowca
- parmezan (opcjonalnie do zaostrzenia smaku)
- czarnuszka do posypania
Do garnka wrzucamy dynię, lubczyk, ziele angielskie, jałowiec, liści laurowy, kurkumę.
Na patelni podsmażamy na smalcu paprykę i 2 ząbki czosnku.
Następnie paprykę dodajemy do dyni i gotujemy całość, aż do momentu zmięknięcia papryki.
Kolejno wyjmujemy z garnka lubczyk, ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy. Najlepiej odrobinę odlać wody, aby krem wyszedł gęsty. Dokładamy chilli, gałkę i całość blendujemy. Dosalamy lub dopieprzamy do smaku. Na koniec utrzeć odrobinę parmezanu jedynie do zaostrzenia smaku.
Wymieszać i gotowe. Opcjonalnie można posypać czarnuszką bezpośrednio na talerzu.
3 Comments
Very interesting topic, appreciate it for putting
up. Travel blog
I was reading through some of your content on this site and
I think this web site is rattling informative! Continue putting up.?
Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that
it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels.
I will appreciate if you continue this in future. Lots
of people will be benefited from your writing. Cheers!
Escape roomy lista