Zrobiło się bardzo jesiennie więc czas na dyniowe przepisy. Internet, aż huczy od różnych wersji dyni, natomiast ja zaczynam od standardu czyli od kremu.

Do przepisu potrzebujemy:

  • ok 750g dyni (po obraniu)
  • jedna papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka lubczyku
  • pieprz, sól
  • szczypta chilli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka jałowca
  • parmezan (opcjonalnie do zaostrzenia smaku)
  • czarnuszka do posypania

Do garnka wrzucamy dynię, lubczyk, ziele angielskie, jałowiec, liści laurowy, kurkumę.

Na patelni podsmażamy na smalcu paprykę i 2 ząbki czosnku.

Następnie paprykę dodajemy do dyni i gotujemy całość, aż do momentu zmięknięcia papryki.

Kolejno wyjmujemy z garnka lubczyk, ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy. Najlepiej odrobinę odlać wody, aby krem wyszedł gęsty. Dokładamy chilli, gałkę i całość blendujemy. Dosalamy lub dopieprzamy do smaku. Na koniec utrzeć odrobinę parmezanu jedynie do zaostrzenia smaku.

Wymieszać i gotowe. Opcjonalnie można posypać czarnuszką bezpośrednio na talerzu.

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz również

Zapisz się do newslettera

Zapisz się, aby zawsze być ze mną w kontakcie i otrzymywać najnowsze informacje o nowościach i wszystkich działaniach w FIT body Club!

Ważne

Materiały na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady medycznej. Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety lub programu ćwiczeń.

Potrzebujesz pomocy?
  • Wszelkie pytania kieruj przez formularz kontaktowy

www.fitbodyclub.pl © 2019  Regulamin Polityka prywatności | Kontakt 

visa.svg
mastercard.svg
dotpay_logo_napisPL