Krem śliwkowo – czekoladowy z posmakiem parzonej kawy. Rewelacyjne połączenie kawy, śliwek i kakao, które daje niepowtarzalny smak. Dla smakoszy kawy i gorzkiej czekolady będzie strzałem w dziesiątkę. Krem można wykorzystywać jako smarowidło na gofry, kanapki, dodatek do owsianki, do ciast lub do jedzenia bezpośrednio ze słoiczka. Krem przechowywać w lodówce.
Składniki:
- 150g suszonej śliwki
- 100 – 125ml zaparzonej czarnej mocnej kawy
- 3 czubate łyżeczki kakao (niesłodzonego)
- 3 łyżeczki ksylitolu (lub więcej – wedle uznania)
- szczypta soli
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 kostki gorzkiej czekolady 70-90% (ja użyłam z WAWEL 70% z drobinkami kawy i ziarna kakaowca – dostępne w biedronce)
Parzymy kawę i zalewają nią śliwki. Odstawiamy na 3-5 minut, aby śliwki zmiękły. Kolejno przekładamy śliwki wraz z kawą do blendera, dodajemy resztę składników (czekoladę pokruszyć) i blendujemy na jednolitą masę. Jeśli za mało słodkie dodać jeszcze ksylitolu lub innego słodzika. Czekoladę również można dołożyć pod koniec, aby tylko delikatnie rozdrobnić. Dzięki temu w kremie będą wyczuwalne kawałki czekolady. Smacznego!
One Comment
Czy suszone śliwki można zastąpić świeżymi?