Krem z buraków i młodej botwinki. Do wykonania poniższego kremu potrzebujemy niewiele składników, ale jest to wystarczająca ilość, aby stworzyć przepyszną zupę – krem. Kluczowy w tym przepisie jest bulion z ziół, który nadaje nieziemski smak. Koniecznie wypróbuj właśnie bulionu ziołowego, nie tylko do dzisiejszego kremu ale również w innych zupach. Na zdjęciu poniżej przedstawiam gotujący się bulion ziołowy.
Składniki:
- 2 buraki średniej wielkości (ok. 0,6 kg)
- pęczek młodej botwinki
- zioła na bulion: lubczyk, szałwia, oregano, bazylia, melisa, koperek, pietruszka zielona, liść laurowy, ziele angielskie
- 1 cytryna
- 2 łyżki mleka kokosowego
- sól/pieprz do smaku
Zaczynamy od ugotowania ziołowego bulionu. Do 1 litra wody wkładamy zioła jakie mamy w ogródku i gotujemy ok 15 minut.
Kolejno przecedzamy bulion (wyjmujemy zioła) i dokładamy do bulionu pokrojone w słupki buraczki oraz wyciskamy 1/4 cytryny. Buraki w bulionie gotujemy ok 40 minut. Następnie dodajemy botwinkę, znowu sok z cytryny (1/2 cytryny) i ponownie gotujemy 20 minut. Po tym czasie, blendujemy całość, dodajemy resztę soku z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy ok 2 łyżki mleczka kokosowego. Krem podawać z koperkiem i bazylią.