Krewetki czyli jedne z najpopularniejszych owoców morza. Dominują głównie w krajach śródziemnomorskich, natomiast w Polsce są rzadkością.
Krewetki są źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają także szereg składników mineralnych.
Jeżeli jesteście na wakacjach w ciepłych krajach 😉 to korzystajcie ile można bo są przepyszne i bardzo wartościowe.
Na zdjęciu znajdują się szare krewetki, czyli surowe oraz różowe, czyli po obróbce termicznej (np. sparzenie).
Krewetki dla mnie są jednym z ulubieńców i jeżeli mam taką możliwość to sobie nie odmawiam i potrafię nawet zjeść na raz 0,5 kg.
Sposoby przygotowania są różne. Ja wam podam najlepszy jaki jadłam i najłatwiejszy.
Przepis:
- 0,5 kg krewetek
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- garść pietruszki zielonej (pokrojonej)
Na patelnię rozgrzewamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek, pietruszkę i krewetki.
Razem podsmażamy na małym ogniu ok. 10.min (różowe krócej, ponieważ są już sparzone).
Zachęcam do spróbowania. PETARDA 🙂
BYE