Mój koszyk

Krucha tarta czekoladowa z owocami

Czekoladowa tarta na kruchym spodzie z dodatkiem owoców. Prosta do wykonania i do tego bardzo smaczna. Spód do dzisiejszego ciasta jest wykonany m.in z mąki gryczanej. Jeśli nie lubisz posmaku gryki, to zastąp ją inną mąką. Jako owoce użyłam dżemu z całych wiśni (dżem domowy z ksylitolem) oraz dwa banany. Można również użyć mrożonych wiśni (rozmrozić i posypać ksylitolem lub innym cukrem).

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • średni słoiczek dżemu z wiśni
  • 2 banany
  • garść orzechów (mix włoskich i nerkowców)

Do miski przekładamy mąki, ksylitol, kakao, żółtka, sól, masło i całość ugniatamy na jednolitą masę. Kolejno formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Następnie ciasto wykładamy na foremkę (kawałek ciasta zostawić na wierzch ok. 1/4) i pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu, przekładamy na ciasto wiśnie kolejno posypujemy orzechami i przykrywamy pokrojonym w paski bananem. Na koniec, pozostawione ciasto ścierami na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

Całość piec kolejne 20 minut w 180°C. Smacznego

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

9 Comments

  1. Paulina Targańska

    No też jestem ciekawa, jak wyszło bez jajek?!?

  2. Agnieszka Kamieniecka

    Paulina cały tydzień chodziło za mną te ciasto. Dziś zabieram się za nie a tu zonk jajek brak w lodówce. Zamiast jajek dałam banany. Upiekło sie już i sama jestem ciekawa jak wyszło bez jajców ;p

  3. Paulina Targańska

    możesz zamienić gryczaną na inną – również powinno wyjść tzn. na pewno wyjdzie??

  4. Kamila Mielcuch

    Hmm a zamiast mąki gryczanej żytnia, bo akurat mam? ? albo w całości ryżowa?

  5. Paulina Targańska

    No to mega się cieszę, że smakuje?? SMACZNEGO i miłego weekendu życzę?

  6. Agnieszka Kamieniecka

    Wyszła rewelacyjnie. Niebo w gebie:) Czyli z olejem kokosowym można.

  7. Agnieszka Kamieniecka

    Właśnie ciasto odpoczywa przed pieczeniem. Zamieniłam mąkę gryczaną na jaglaną. 80 % oleju kokosowego 20% masła. Dam znac jak się upiecze co i jak

  8. Paulina Targańska

    raczej można choć nie wiem jak wyjdzie. Na pewno można zrobić pół na pół czyli 1/2 kostka masła i do tego olej kokosowy – kiedyś tak robiłam i było OKI. Jeśli spróbujesz z samym olejem koko to koniecznie daj znać jak wyszło bo sama jestem ciekawa?

  9. Agnieszka Kamieniecka

    Piękne:) A czy masło można zastąpić tłuszczem kokosowym???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023