Krucha tarta z truskawkami i koksowym przykryciem. Dzisiejszy przepis jest wykonany z dwóch rodzai mąk: ryżowej i owsianej, które świetnie razem się komponują. Wierzch jest wykonany z białek i wiórków koksowych. Całość smakuje obłędnie, jest to jedno z najlepszy kruchych ciast jakie robiłam do tej pory. Sama się zdziwiłam jak pyszne wyszło. Robiłam go nie z zamiarem publikowania na bloga, więc jedynie co może być nie tak, to ilość ksylitolu dodanego do białka. Wydaje mi się, że były to 4 łyżki ale nie jest pewna na 100%, musicie sami ocenić ile cukru wsypać. Ilość truskawek, tak aby pokrywało całe ciasto (zdjęcie niżej). Reszta jest tak jak podałam w przepisie. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki na spód:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- płaska łyżeczka soli
- 3/4 kostki zimnego masła
- 5 żółtek z małych jajek (lub 3 żółtka z dużych jajek)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu
Wszystkie składniki połączyć, ugnieść na jednolitą masę i wyłożyć na foremkę (foremkę wyłożyć papierem lub nasmarować tłuszczem). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 20 minut.
Składniki na wierzch:
- truskawki
- cukier kokosowy do posypania truskawek (ok 2 łyżki) lub można użyć 1 łyżki ksylitolu
- 5 białek (z małych jajeczek lub 3 z dużych)
- ok 3-4 łyżki ksylitolu do białka
- 150 g wiórków kokosowych
Po upieczeniu spodu, należy wyjąć ciasto i wyłożyć na niego truskawki.
Kolejno w osobnej misce ubić białko z ksylitolem na sztywną masę. Na koniec dodać wiórki i połączyć mieszając łyżką. Ubite białka z wiórkami wyłożyć na truskawki i włożyć do piekarnika. Piec kolejne 20 minut w 180°C (grzałka góra-dół).
Pilnujcie w trakcie pieczenia, aby białko się za mocno nie spaliło.
Smacznego, ciasto jest obłędne.