Mój koszyk

Krucha tarta z truskawkami i koksowym przykryciem. Dzisiejszy przepis jest wykonany z dwóch rodzai mąk: ryżowej i owsianej, które świetnie razem się komponują. Wierzch jest wykonany z białek i wiórków koksowych. Całość smakuje obłędnie, jest to jedno z najlepszy kruchych ciast jakie robiłam do tej pory. Sama się zdziwiłam jak pyszne wyszło. Robiłam go nie z zamiarem publikowania na bloga, więc jedynie co może być nie tak, to ilość ksylitolu dodanego do białka. Wydaje mi się, że były to 4 łyżki ale nie jest pewna na 100%, musicie sami ocenić ile cukru wsypać. Ilość truskawek, tak aby pokrywało całe ciasto (zdjęcie niżej). Reszta jest tak jak podałam w przepisie. Koniecznie wypróbujcie.

Składniki na spód:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • płaska łyżeczka soli
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 5 żółtek z małych jajek (lub 3 żółtka z dużych jajek)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu

Wszystkie składniki połączyć, ugnieść na jednolitą masę i wyłożyć na foremkę (foremkę wyłożyć papierem lub nasmarować tłuszczem). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 20 minut.

Składniki na wierzch:

  • truskawki
  • cukier kokosowy do posypania truskawek (ok 2 łyżki) lub można użyć 1 łyżki ksylitolu
  • 5 białek (z małych jajeczek lub 3 z dużych)
  • ok 3-4 łyżki ksylitolu do białka
  • 150 g wiórków kokosowych

Po upieczeniu spodu, należy wyjąć ciasto i wyłożyć na niego truskawki.

Kolejno w osobnej misce ubić białko z ksylitolem na sztywną masę. Na koniec dodać wiórki i połączyć mieszając łyżką. Ubite białka z wiórkami wyłożyć na truskawki i włożyć do piekarnika. Piec kolejne 20 minut w 180°C (grzałka góra-dół).

Pilnujcie w trakcie pieczenia, aby białko się za mocno nie spaliło.

Smacznego, ciasto jest obłędne.

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023