Domowe kruche ciastka bezglutenowe na bazie puree dyniowego. Jest to kolejna propozycja na wykorzystanie dyni. Do przepisu zamiast ksylitolu używamy miodu, dlatego ciasteczka bez problemu można podawać małym dzieciom. Przepis bardzo łatwy, nie wymaga umiejętności kulinarnych. Zachęcam do spróbowania bo są przepyszne, a na deszczowe popołudnie idealnie się sprawdzą.
Składniki:
- 100g puree dyni
- 100g daktyli
- 100g masła
- 2 jajka
- 100g miodu
- 250g mąki ryżowej
- 100g mąki jaglanej
- szczypta soli
Puree dyniowe- dynię pokroić na mniejsze kawałki oraz obrać ze skóry. Kolejno wyłożyć na blaszkę i prużyć do miękkości. U mnie ok 40-50 min w 125°C. Następnie dynię blendujemy na jednolitą masę. Takie puree można przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Dzięki temu mamy możliwość użycia do różnych przepisów.
Zaczynamy od namoczenia daktyli. Zalewamy daktyle wrzątkiem i czekamy ok 3 min. Kolejno blendujemy je na jednolitą masę. Następnie łączymy daktyle z resztą składników. Wszystko dokładnie łączymy ugniatając, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, wałkujemy ciasto i wykrajamy ciastka np. kroimy nożem w paski. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego
4 Comments
Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search
Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some
targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
Cheers! You can read similar text here
Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
If you know of any please share. Thank you! You can read similar
blog here: Choose escape room
Ciasto wyszło b.maziste. Nie było szans żeby je rozwałkować.
Dodałam drugie 250g maki ryżowej i dopiero wtedy udało się to zrobić ale i tak było to trudne.
Czy takie być powinno?
Ciasto powinno być plastyczne. Z mąkami “zdrowymi” jest tak, że różnią się w zależności od firmy. Wydaje mi się, że wystarczyło dodać ok 1/3 lub 1/2 szklanki mąki i byłoby dobre do formowania. Szklanka to troszkę za dużo i dlatego wyszło za sztywne. Oczywiście ciasto nie będzie identyczne jak ze zwykłej mąki, ale powinno się lekko rozwałkować i być dobre do wykrajania ciastek.
Pozdrawiam ?