Prosta, smaczna i pożywna zupa, którą prawie każdy zna. Przedstawiam Wam krupnik w wersji bezglutenowej czyli z kaszą gryczaną niepaloną.
Do wykonania krupnika użyłam golonki, natomiast równie dobrze można wybrać inne mięso np. żeberka lub dodać dodatkowo jeszcze parę żołądków.
Co potrzebujemy do wykonania zupy?
- golonkę (średnia)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1/4 selera
- mała cebula
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- przyprawy: 3-4 szt. liścia laurowego, 6-8 ziarenek ziela angielskiego, 6-8 ziarenek pieprzu czarnego, łyżka soli himalajskej/morskiej
- zielona pietruszka oraz koperek
Do garnka wkładamy golonkę i zalewamy wodą, tak aby zakryła całą powierzchnię mięsa. Gdy woda zacznie się gotować, to należy zdjąć szumowiny z wierzchu (piana która się wytworzy na powierzchni wody). Kolejno dodajemy wszystkie przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny oraz sól). Całość gotujemy około 1h na małym ogniu.
Gdy golonka jest już lekko miękka, to dodajemy obrane warzywa w całość (marchewkę, pietruszkę, selera. cebulę) oraz wsypujemy 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej. Czekamy, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjmujemy marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa dodajemy do zupy oraz posiekaną zieloną pietruszkę (parę gałązek). Golonkę można wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki i kolejno dodać do zupy lub wykorzystać ją do innego dania. Zupę na koniec doprawiamy czarnym pieprzem i solą.
Krupnik na talerzu posypujemy świeżym koperkiem.
Smacznego 🙂