Przekąska KETO czyli z niską zawartością węglowodanów. Źródłem węgli w tym przypadku jest jedynie surowa marchew. Może to być również świetna opcja na śniadanie tłuszczowe, które nie podniesie cukru we krwi. Dzisiejsze kuleczki, to jedna z propozycji na wykorzystanie pozostałości po soku z marchwi. Jeśli wyciskasz sok i zostają ci „wióry” po warzywach, to możesz właśnie wykonać z nich takie kuleczki bądź pączki (przepis na pączki TUTAJ). Co potrzebujemy do dzisiejszego przepisu:
Składniki na ok 10 kulek:
– ok. 2 szklanki startych wiórów z marchwi
– 100 g masła (temp. pokojowa)
– 100 g wędzonego łososia
– 1 jajko
– mozzarella ½ kulki 50 g
– sól, pieprz (do smaku)
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– 1 łyżka mąki kokosowej
Wiórki z marchwi przekładamy do miski, dodajemy do nich całe jajko, masło, mąkę, pokrojonego w drobną kostkę łososia oraz mozzarelle (również pokrojoną w kostkę). Dodajemy przyprawy, zioła, sól i pieprz wedle uznania. Całość ugniatamy ręką na jednolitą masę. Kolejno formujemy małe kuleczki i wykładamy na blachę. Następnie pieczemy w 200° C ok. 35-40 minut (tak, aby lekko się przyrumieniły na wierzchu). Po upieczeniu, wyłożyć na papier kuchenny, aby w niego wsiąkł nadmiar tłuszczu i następnie odstawić do wystygnięcia. Smacznego!
4 Comments
I like this web site very much, Its a real nice place to read and find info.?
Awsome article and straight to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to hire some professional writers?
Thx 🙂 Lista escape roomów
Czy zamiast masła można użyć olej kokosowy?
Można 🙂 choć ja nigdy tak nie robiłam, ale może wyjść nawet okey.
Gotowanie, to ciągłe eksperymenty, więc proszę spróbować 😀