Łasuch bezglutenowy z dodatkiem bakalii. Dzisiaj przygotowałam proste i przepyszne ciasto do popołudniowej kawki. Spróbujesz?
Składniki:
- 5 jabłek “reneta”
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 20 szt. suszonych śliwek
- 50g orzechów włoskich
- 10 szt. daktyli
- kostka masła
- 1,5 szkl mąki ryżowej
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1/2 szk ksylitolu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 szkl wody gazowanej
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 90%
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego
Zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia ich na małe kawałki. Kolejno jabłka posypujemy cynamonem oraz kardamonem i mieszamy, aby wszystkie kawałki jabłka były obtoczone w przyprawach.
Następnie śliwki również kroimy na drobne kawałki i tak samo robimy z daktylami oraz orzechami. Śliwki, daktyle i orzechy po rozdrobnieniu łączymy razem (bakalie).
Kolejno roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę ryżową, sól, sodę, proszek, kakao, całe jajka, ksylitol oraz wodę. Całość miksujemy na jednolitą masę. Następnie do ciasta dodajemy jabłka oraz bakalie i ponownie łączymy wszystko razem, tym razem mieszając łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180°C ok 45 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem koko i kolejno posmarować nim wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki i czekamy, aż polewa stężeje. GOTOWE 😀
Smacznego
2 Comments
Very interesting information!Perfect just what I was searching for!?
You actually make it seem so easy with your presentation however
I in finding this topic to be actually one thing that
I believe I might never understand. It sort of feels too complex and extremely
huge for me. I’m looking ahead for your next submit, I will try to
get the hold of it! Escape roomy lista