Tydzień HALLOWEEN czyli kolejny dyniowy przepis na jesienne wieczory. Bardzo smaczne, jedno garnkowe danie, które polecam wypróbować.
Składniki:
- dynia 630 gram (obrana)
- boczek 570 g
- papryka 2 szt.
- cebula duża lub dwie mniejsze
- puszka pomidorów pokrojonych
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra
- do smażenia smalec
Kroimy w kostkę boczek, paprykę, dynię oraz cebulę. Kolejno wszystko obsmażamy i wrzucamy do garnka. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż do momentu zmięknięcia dyni. Następnie dokładamy pomidory z puszki i przyprawiamy solą, dość sporą ilością pieprzu, ostrą papryką (wedle uznania) oraz jednym wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość wymieszać i zagotować. Leczo gotowe do jedzenia. 😉
UWAGA! nie gotować za długo,bo dynia się całkowicie rozleci.
Smacznego
2 Comments
Leczo to prawdziwa petarda!!!! Jurto mam w planach tarte buraczaną 😉
Bardzo mi miło 😃 takie proste, a zarazem smaczne.