Domowa lemoniada cytrynowa czyli napój idealny na lato i zimę. W okresie letnim super orzeźwia, a w zimę wspomaga dostarczanie minerałów i wzmacnia system odpornościowy. W zimę tym bardziej powinniśmy dbać o nasz organizm.
Dodatek rozmarynu do lemoniady, nadaje delikatny i świetnie uzupełniający się z miętą smak, co powoduje, że lemoniada jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Koniecznie spróbuj wersję z rozmarynem nie tylko do lemoniady, ale również do innych napoi. Lemoniadę można również pić poza sezonem letnim, nawet w zimę. Wystarczy zamiast kostek lodu, dodać letniej wody lub ciepłej.
Składniki:
- 3 cytryny
- garść mięty
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika np. cukier kokosowy/miód
- kosktki lodu (10 szt. na dzbanek)
- woda minaeralna ok 0,5l lub więcej jeśli dzbanek jest większy
Wyciskamy sok z 2 cytryn i przelawamy do dzbanka. Następnie dodajemy cukier, trochę wody i mieszamy, aby cukier się roztopił. Kolejno dodajemy kotki lodu, jedną cytrynę pokrojoną w ćwiartki, garść mięty, gałęzkę rozmarynu i dopełniamy wodę do pełna. Można zamieszać i odstawić na parę minut, aby lemoniada przeszła ziołami. Najlepiej przechowywać ją w lodówce, wychłodzona smakuje najlepiej.