Zupa leśna to nic innego jak zupa ze świeżymi grzybami prosto z lasu. Aromatyczna, delikatna i bardzo smaczna. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wiele składników, ale podstawą są oczywiście świeże grzyby. Poniższy przepis to propozycja na szybki i smaczny obiad.
Składniki:
- jedna marchewka
- jedna cebula
- jedna mała pietruszka korzeń
- 5 dag boczku 5
- 0,5 kg świeżych grzybów
- garść świeżej pietruszki
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, sól himalajska/morska/kłodawska
- łyżka serka koziego lub jogurtu naturalnego
Zanim zaczniemy przyrządzać zupę, najpierw należy przygotować grzyby czyli obrać, pokroić oraz obgotować.
Kroimy boczek oraz cebulkę w kostkę. Następnie na patelni obsmażamy boczek razem z cebulką. Po delikatnym zeszkleniu cebulki, dodajemy na patelnię grzyby i całość smażymy. Kolejno grzyby z boczkiem przełożyć do garna, podlać szklanką wody, dołożyć ziele angielskie, liść laurowy oraz pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszkę). Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, dodać poszatkowaną pietruszkę i łyżkę serka koziego. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.