Lody kokosowe z dodatkiem orzechów i mięty. Super orzeźwienie na ciepłe i już upalne dni. Uwielbiam lody, a tym bardziej kokosowe. Dzisiaj przygotowałam banalnie prosty przepis, robiony ręcznie czyli bez specjalnej maszyny do lodów. Jest to idealna propozycja na zdrowszą wersję lodów nie tylko dla dzieci. W lato to właśnie lody są u mnie nr.1, dlatego rozważam opcję zakupu takiej maszyny. Jeśli posiadacie takie urządzenie to na pewno lodowy deser wyjdzie wam jeszcze lepszy.
Składniki:
- mleko kokosowe 200 ml (gęsty krem) – firma REAL THAI
- banan
- 5 listów mięty
- garść migdałów (ok 15 sztuk)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki cukru kokosowego
Tak jak wspomniałam, przepis jest banalny. Wystarczy jedynie wszystkie składniki zblendować i przełożyć do miski. Miskę z masą kokosową wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest masę co jakiś czas przemieszać (np. co 1 h). Moje lody się mocno zmroziły (oczywiście zapomniałam o mieszaniu) więc przed zjedzeniem wyjęłam z zamrażalnika i odczekałam, aż trochę się odmrożą. Lody można posypać pokruszonymi orzechami, wiórkami i dodatkowo polać syropem np. syropem kokosowym.
Smacznego
5 Comments
Very interesting info!Perfect just what I was searching for!!
Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative.
I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
Many people will be benefited from your writing.
Cheers! Escape rooms
No nie wiem jak to zrobiłaś ale mi wyszedł krem w kolorze kawy z mlekiem. Pewnie dlatego, że cukier kokosowy u mnie w kolorze karmelowym;p Masa w zamrażalce odpoczywa:)
Ważne, żeby smaczne było? u mnie też trochę straciło barwę białą, ale nie aż tak dużo☺️
Rewelacja mam wsio w domu i jutro robie:)