Maliny i ich właściwości odżywcze.
Malinki, malinki, malinki, pachnące, soczyste i zdrowe. Najlepiej smakują świeżo po zerwaniu. Możemy je znaleźć w lesie lub hodować w ogródku. Owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu, dlatego jest to ostatni gwizdek.
Wykorzystanie malin jest naprawdę duże np. do dżemów, kompotów, soków, syropów, powideł czy na surowo.Choć są owocem dość słodkim, to dostarczają bardzo niewielu kalorii.
Właściwości:
- zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy)
- są bogate w witaminy(m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, żelazo
- znakomite źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie (tego kożystnego), tj. pektyn
- wielkim atutem malin jest bardzo duża zawartość witaminy C, która chroni przed zachorowaniem
- owoce maliny mają działanie przeciwbakteryjne, a także przeciwzapalne
- mają właściwości rozkurczowe, dlatego pomocne przy bólach menstruacyjnych
Liście malin też są wykorzystywane ku zdrowotności. Zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne. Przyrządza się je jak napary z ziół, a herbata z liści malin jest zalecana profilaktycznie dla każdego.
Przetwory z liści i owców malin od dawna są stosowane w celu zwalczania gorączki np. przy grypie lub przeziębieniu. Dlatego warto zaopatrzyć się w większą ilość malin i przygotować się na nadchodzącą jesień/zimę.
Przetwory w postaci soków czy musów napewno umilą nam jesienną aurę.
Pozdrawiam. BYE 😉