Masło orzechowe z orzechów włoskich

Masło orzechowe to nie jest skomplikowany przepis. Jest tak banalnie prosty, że nawet nie zamierzałam go publikować. Natomiast dostaje zapytania jak go przygotować, więc niżej podaję najtańszy i najprostszy sposób na masło orzechowe. Oczywiście masło można zrobić z dowolnych orzechów. Natomiast możliwe, że będzie inna ilość dodanego tłuszczu. Każdy orzech ma inną zawartość tłuszczu, więc im tłustszy orzech tym mniej tłuszczu.

Ja wybrałam orzechy włoskie, ponieważ mam ich bardzo dużo w domu i ich koszt to dla mnie 0zł, dlatego wolę zrobić samemu. Kupne masła orzechowe nie są tanie, więc po co marnować zł na coś co mamy w domu.

Składniki:

  • 200g orzechów włoskich obranych
  • 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
  • płaska łyżeczka soli himalajskiej lub innej

A więc, procedura jest prosta. Najpierw obieramy orzechy ok 200g

Kolejno przekładamy do blendera (dobrego), dokładamy olej, sól i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. W miarę rozdrabiania będzie wytwarzał się tłuszcz, więc masa będzie coraz to gładsza. Najlepiej co chwilę zamieszać, aby zdjąć ze ścianek orzechy. Można również wykonywać to w termomixie. Kolejno przekładamy do szczelnych słoiczków i gotowe. Smacznego!

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz również

Ważne

Materiały na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady medycznej. Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety lub programu ćwiczeń.

Potrzebujesz pomocy?

www.fitbodyclub.pl © 2019  Regulamin Polityka prywatności | Kontakt 

visa.svg
mastercard.svg
dotpay_logo_napisPL