Mazurek wielkanocny z masą makową

Moja propozycja na Wielkanocny stół czyli mazurek z masą makową i bakaliami. Jest to mazurek w wersji bezglutenowej na bazie mąki ryżowej i gryczanej, oczywiście można użyć takiej mąki jaką się używa w domu.

Składniki na masę:

  • 200 g maku niebieskiego
  • 1 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 15 szt suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki pokruszonych orzechów pecan
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • zest z 1/2 cytryny
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Składniki na spód:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 150 g zimnego masła
  • 4 żółtka

Masa makowa:

Do garna przesypujemy mak, zalewamy go wodą i dodajemy odrazu resztę składników. Całość gotować, aż do momentu kiedy wszystkie składniki się ze sobą połączą, woda odparuje i uzyskamy gęstą masę makową. Kolejno masę odstawiamy do przestygnięcia i później dodajemy 2 żółtka. Całość ponownie wymieszać.

*masy makowej wyjdzie 2x więcej, dlatego weź połowę porcji, jeśli robisz jednego mazurka lub zrób 2x więcej ciasta – na dwie blachy. Ja dorobiłam z tej samej ilości ciasta i zrobiłam zamiast kolejnej blachy mazurka, babeczki makowe (tak samo, najpierw ciasto podpieczone, a później wyłożyłam masę makową). Lepiej jest tak zrobić, bo później nie wiadomo co z 1/2 torebki maku zrobić.

Spód:

Łączymy wszystkie składniki w misce lub wysypujemy na blat i ugniatamy na jednolitą masę. Kolejno wykładamy foremkę papierem i na niej formujemy ciasto. Można najpierw wyłożyć na papier, drugim papierem zakryć i rozwałkować. Na koniec uformować brzegi i spód ponakuwać widelcem. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 10 minut. Kolejno na podpieczony spód wykładamy masę makową (zużyjemy na jedną blachę ok 1/2 masy). Następnie wkładamy do piekarnika na 25 minut (grzałka góra-dół).

Po tym czasie mazurek jest gotowy wystarczy przyozdobić rodzynkami, orzechami, płatkami migdałów i odrobiną gorzkiej czekolady.

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz również

Zapisz się do newslettera

Zapisz się, aby zawsze być ze mną w kontakcie i otrzymywać najnowsze informacje o nowościach i wszystkich działaniach w FIT body Club!

Ważne

Materiały na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady medycznej. Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety lub programu ćwiczeń.

Potrzebujesz pomocy?
  • Wszelkie pytania kieruj przez formularz kontaktowy

www.fitbodyclub.pl © 2019  Regulamin Polityka prywatności | Kontakt 

visa.svg
mastercard.svg
dotpay_logo_napisPL