Moja propozycja na Wielkanocny stół czyli mazurek z masą makową i bakaliami. Jest to mazurek w wersji bezglutenowej na bazie mąki ryżowej i gryczanej, oczywiście można użyć takiej mąki jaką się używa w domu.
Składniki na masę:
- 200 g maku niebieskiego
- 1 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki rodzynek
- 15 szt suszonych śliwek
- 1/2 szklanki pokruszonych orzechów pecan
- płaska łyżeczka cynamonu
- zest z 1/2 cytryny
- 50 g masła
- szczypta soli
- 2 żółtka
Składniki na spód:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 150 g zimnego masła
- 4 żółtka
Masa makowa:
Do garna przesypujemy mak, zalewamy go wodą i dodajemy odrazu resztę składników. Całość gotować, aż do momentu kiedy wszystkie składniki się ze sobą połączą, woda odparuje i uzyskamy gęstą masę makową. Kolejno masę odstawiamy do przestygnięcia i później dodajemy 2 żółtka. Całość ponownie wymieszać.
*masy makowej wyjdzie 2x więcej, dlatego weź połowę porcji, jeśli robisz jednego mazurka lub zrób 2x więcej ciasta – na dwie blachy. Ja dorobiłam z tej samej ilości ciasta i zrobiłam zamiast kolejnej blachy mazurka, babeczki makowe (tak samo, najpierw ciasto podpieczone, a później wyłożyłam masę makową). Lepiej jest tak zrobić, bo później nie wiadomo co z 1/2 torebki maku zrobić.
Spód:
Łączymy wszystkie składniki w misce lub wysypujemy na blat i ugniatamy na jednolitą masę. Kolejno wykładamy foremkę papierem i na niej formujemy ciasto. Można najpierw wyłożyć na papier, drugim papierem zakryć i rozwałkować. Na koniec uformować brzegi i spód ponakuwać widelcem. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 10 minut. Kolejno na podpieczony spód wykładamy masę makową (zużyjemy na jedną blachę ok 1/2 masy). Następnie wkładamy do piekarnika na 25 minut (grzałka góra-dół).
Po tym czasie mazurek jest gotowy wystarczy przyozdobić rodzynkami, orzechami, płatkami migdałów i odrobiną gorzkiej czekolady.