Jeden z moich ulubieńców w lato.
Melon jest to warzywo, który należy do rodziny dyniowych. Jest rodzajem ogórka, którego częścią jadalną jest owoc.
Występuje w różnych odmianach i wielkościach. Najbardziej powszechnym rodzajem melona we Francji jest ten na zdjęciach.
Posiada wiele zalet m.in
- jest niskokaloryczny
- w 90% składa się z wody
- bogate źródło witaminy C
- zawiera fosfor, potas oraz beta-karoten
- ma właściwości moczopędne i przeczyszczające
- poprawia koncentrację
- pozytywnie wpływa na sen
- poprawia nastrój
- obniża napięcie (dla osób żyjących w stresie)
- chroni skórę przed starzeniem
Ma dosyć specyficzny smak więc nie każdemu może odpowiadać.
Jest słodki, a zarazem soczysty i orzeźwiający.
We Francji czerwiec/lipiec jest sezonem na melony dlatego na każdym kroku można je zakupić dokładnie tak samo jak u nas truskawki w czerwcu.
Ja korzystam ile się da, jem i delektuje się smakiem. Jest to mój coroczny ulubieniec.
W Polsce również można kupić melony, natomiast nie są tak pyszne jak te prosto z pola.
Na zdjęciu niżej uprawa melonów we Francji.
Melony jada się zazwyczaj na surowo krojąc je w plasterki lub kostkę. Świetnie komponują się jako dodatek do sałatek, potraw mięsnych czy do deserów.
Gorąco polecam nie tylko ze względu na walory smakowe ale przede wszystkim na wartości odżywcze oraz nkiskokaloryczność melonów.
Dziękuje za uwagę. 😉
BYE