Uwielbiasz mocną i aromatyczną kawę? Dzisiaj wersja deserowa czyli na weekendowe lub wakacyjne dni. Połączenie kawy mocha i frappuccino w zdrowszym wydaniu. Zamiast cukru/syropu użyjemy słodzika o znikomej ilości węglowodanów (ksylitol lub erytrytol), a zwykłą śmietanę zamienimy na śmietankę z mleka kokosowego. Mam nadzieję, że taka wersja kawy przypadnie Ci do gustu. Koniecznie wypróbuj, zwłaszcza jeśli lubisz smakowe kawy.
Składniki:
- 3 filiżanki mocnej kawy parzonej (2 filiżanki do kostek lodu)
- 1 łyżka kakao (kakao niesłodzone – najlepiej organiczne)
- 3 łyżeczki słodzika (ksylitol lub erytrytol)
- szczypta cynamonu
- 1/4 szklanki mleka kokosowego (stała część)
W pierwszej kolejności musimy przygotować kostki lodu z kawy czyli parzymy mocną kawę (ok. 2 filiżanki) i zalewamy foremki do lodu. Wkładamy do zamrażalnika i czekamy aż kostki mocno zamarzną.
Kolejną filiżankę kawy (letnia lub chłodna) wlewamy do blendera i dodajemy, kakao, 2 łyżeczki słodzika oraz przygotowanych kostek lodu z kawy (ok. 1 i 1/2 szklanki). Całość krótko miksujemy aby lód mocno się nie rozdrobnił. Kostki lodu w szklance będą powodować, że nasza bita śmietana z mleka kokosowego nie będzie opadać na dno.
Po zmiksowaniu wlewamy kawę do szklanki (wraz z kostkami lodu) i na wierzch dodajemy kokosową bitą śmietanę. Dodatkowo posypujemy cynamonem.
Przygotowanie bitej śmietany z mleka kokosowego
Najpierw mocno schładzamy mleko kokosowe (ok. 24h w lodówce) oraz metalową miskę w której będziemy miksować (ok 15 min w zamrażalniku). Kolejno przekładamy stałą część mleka do zimnej metalowej miski, dodajemy słodzik (1 łyżeczka ) i miksujemy mikserem na gładką masę. Kolejno przygotowaną kokosową masę przekładamy na wierzch kawy i posypujemy cynamonem. Bitą śmietanę najlepiej przygotować przed zmiksowaniem kawy z kostkami lodu.
Smacznego i miłego dnia 😀
p.s Kawoszy zapraszam do ciekawego postu: Czy kawa wypłukuje magnez i odwadnia?
One Comment
Thankfulness to my father who shared with me about this website, this web site is really amazing.