Propozycja na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Muffiny jajeczne ze szpinakiem, kalafiorem oraz szynką szwarcwaldzką. Wykonanie łatwe, czas pieczenia to ok. 20 minut.
Składniki na 6 muffinek:
- szklanka ugotowanego kalafiora
- szklanka świeżego szpinaku
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
Kalafior rozgnieść widelcem na lekką papkę. Szpinak i szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Całość połączyć, dokładnie wymieszać i przełożyć do foremek na muffinki. Następnie 3 jajka roztrzepać (można mikserem- krótko) i polać po równo do każdej muffinki. Piec ok 20-22 minut w 180°C.
Jeśli rano chcesz szybko przyrządzić śniadanie to polecam przygotować wieczorem warzywa z szynką i przełożyć do foremek. Natomiast rano tylko roztrzepać jajka, zalać i upiec. W między czasie jak muffiny będą się piekły, można już szykować się do pracy/szkoły.
Koniecznie wypróbuj i daj mi znać. Smacznego