Czekoladowa rozkosz w postaci musu. Na spodzie dodatek daktyli z migdałami, a wierzch w postaci sorbetu ananasowego. Całość ekstra. Mega czekoladowy.
Składniki:
- mleko kokosowe 200 ml
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2g agar agar (opcjonalnie żelatyna)
- 10 szt. daktyli
- 25 szt. migdałów
- zamrożony ananas (ok 3 plastry)
Zaczynamy od zalania wrzątkiem daktyli i moczymy parę minut (ok 3-5min).
Następnie odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Migdały również blendujemy (oddzielnie) i łączymy te dwa składniki. Masę daktylową wykładamy na dno naczynia.
Kolejny krok to przelewamy mleko kokosowe do garnka i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Podgrzewamy do momentu roztopienia się całej czekolady. Zestawić z ognia, dodać agar agar i przelać do naczyń. Desery włożyć do lodówki i pozostawić do momentu stężenia.
Ostatni krok to zblendować zamrożonego ananasa i dodać na sam wierzch deseru. Ananasa przygotować tuż przed podaniem.
Smacznego!