Mój koszyk

Przepyszne naleśniki bezglutenowe z jagodami. Przepis wykonany na bazie mąki ryżowej. Pomimo, że naleśniki są bezglutenowe to bez problemu można je zawijać, co mało się zdarza przy wersjach bez glutenu. Dodatkiem są jagody w wersji na ciepło lub jako konfitura na zimno.

Składniki na ok 10-12 naleśników:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki gorącej przegotowanej wody
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Do miski wsypujemy mąkę oraz sól i zalewamy gorącą wodą. Całość wymieszać (zrobi się zbita papka).

Kolejno dodać wodę gazowaną i znowu wymieszać (tym razem mikserem). Na koniec dokładamy jajko i olej kokosowy, ponownie wymieszać mikserem.

Masa naleśnikowa gotowa. Smażymy naleśniki na suchej patelni.

Sos/konfitura jagodowa:

  • 2 szklanki zamrożonych jagód
  • 3 łyżeczki ksylitolu

Rozmrożone jagody przesypujemy do garnka. Dosypujemy ksylitol i zagotowujemy na małym ogniu. Czas gotowania (na małym ogniu!) zależy od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać. Sos jagodowy ok 5-8 minut od momentu zagotowania, gęstą konfiturę dłużej (uważać aby się nie przypaliło).

Naleśniki można polewać sosem z jagód lub posmarować konfiturą jagodową, dołożyć borówek, zwinąć i polać syropem kokosowym (firma diet-food). Link do syropu Bio Coconut Syrup


Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

2 Comments

  1. eroom24.com

    You really make it appear so easy with your presentation however I
    in finding this topic to be really something which I think I might
    never understand. It seems too complex and very huge
    for me. I am looking forward in your subsequent put up, I’ll attempt to get the dangle of it!
    Lista escape room

  2. aniakubicka@tlen.pl

    Naleśniki 1 klasa…już nie mogę się doczekać aż wypróbuję sos jagodowy wg przepisu wyżej:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023