Przepyszne naleśniki bezglutenowe z jagodami. Przepis wykonany na bazie mąki ryżowej. Pomimo, że naleśniki są bezglutenowe to bez problemu można je zawijać, co mało się zdarza przy wersjach bez glutenu. Dodatkiem są jagody w wersji na ciepło lub jako konfitura na zimno.
Składniki na ok 10-12 naleśników:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki gorącej przegotowanej wody
- 2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Do miski wsypujemy mąkę oraz sól i zalewamy gorącą wodą. Całość wymieszać (zrobi się zbita papka).
Kolejno dodać wodę gazowaną i znowu wymieszać (tym razem mikserem). Na koniec dokładamy jajko i olej kokosowy, ponownie wymieszać mikserem.
Masa naleśnikowa gotowa. Smażymy naleśniki na suchej patelni.
Sos/konfitura jagodowa:
- 2 szklanki zamrożonych jagód
- 3 łyżeczki ksylitolu
Rozmrożone jagody przesypujemy do garnka. Dosypujemy ksylitol i zagotowujemy na małym ogniu. Czas gotowania (na małym ogniu!) zależy od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać. Sos jagodowy ok 5-8 minut od momentu zagotowania, gęstą konfiturę dłużej (uważać aby się nie przypaliło).
Naleśniki można polewać sosem z jagód lub posmarować konfiturą jagodową, dołożyć borówek, zwinąć i polać syropem kokosowym (firma diet-food). Link do syropu Bio Coconut Syrup
One Comment
Naleśniki 1 klasa…już nie mogę się doczekać aż wypróbuję sos jagodowy wg przepisu wyżej:)