Mój koszyk

Wiosenny omlet idealny na dobry początek dnia. Propozycja śniadania białkowo-tłuszczowego z dodatkiem warzyw. Do przepisu również użyłam kawałek kiełbaski, natomiast dla wersji wegetariańskiej po prostu rezygnujemy z niej. Oczywiście warzywa mogą być różne w zależności co akurat mamy w lodówce i na co mamy ochotę.

Przepis na jedną porcję:

  • 2 jajka
  • kawałek kiełbaski
  • dwa plastry papryki
  • jedna szalotka lub mała cebulka
  • garść mix sałat lub sam szpinak
  • ząbek czosnku
  • kiełki brokułu
  • pieprz i sól do smaku
  • tymianek
  • łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia

Zaczynamy od pokrojenia na kawałki: kiełbasę, paprykę oraz w szalotkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy kiełbaskę i lekko ją podsmażamy. Następnie dodajemy do niej paprykę oraz szalotkę i ponownie chwilkę podsmażamy. Jak cebulka się delikatnie zeszkli to dokładamy wyciśnięty ząbek czosnku, garść szpinaku/mix sałat oraz szczyptę pieprzu i tymianku. Całość jeszcze smażymy ok 30 sekund. Nie za długo, ponieważ nie chcemy aby sałata czy szpinak zrobił się “miazgowaty”. Kolejno zdejmujemy warzywa z ognia i przekładamy na talerz.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem (ok 1 minutę), aż zwiększy objętość i się troszkę napowietrzy. Następnie na rozgrzaną patelnie (ta sama co do warzyw) wylewamy jajka i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem. Jak już jajka się od spodu zetną to można przewrócić na drugą stronę. Następnie uprzednio przygotowane warzywa kładziemy na omleta i delikatnie zakrywamy drugim końcem. Wykładamy na talerz i ozdabiamy kiełkami.

Smacznego i miłego dnia :*

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023