Owoce pod kruszonką czyli deser low carb (mała ilość węglowodanów). Przepyszny deser z wykorzystaniem owoców sezonowych, który nie wymaga dużo pracy oraz zawiera małą ilość węglowodanów.
Przepis na dwie porcje:
- 1/2 szkl mąki kokosowej
- 1 zółtko
- 1/4 szkl ksylitolu
- 100g masła
- owoce ok 2 szklanki (mix: borówki, maliny, porzeczka)
- szczypta soli (1/3 łyżeczki)
Łączymy mąkę z żółtkiem, ksylitolem, masłem i solą. Ciasto ugniatamy i wykładamy na spód naczynia (ok 1cm). Zostawiamy cztery łyżki ciasta, aby posypać na wierzch. Zapiekamy spód 10 min w 180°C (grzała góra/ dół).
Następnie na ciasto kładziemy owoce i wypełniamy całe naczynie. Wierzch posypujemy resztą ciasta i zapiekamy kolejne 10 min w 180°C (grzała góra/ dół).
Po upieczeniu deser gotowy.
Smacznego 😉