- 300g dyni uprażonej
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g daktyli
- 150g płatków owsianych
- 2 jajka
- 100g mąki owsianej
- 3 płaskie łyżki ksylitolu
- 50g masła
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- płaska łyżeczka goździków
Zaczynamy od przygotowania dyni, czyli obierajmy ją, kroimy na kawałki i pieczemy w pierniku ok. 1h w 150°C (do momentu, aż dynia będzie miękka).
Kolejno rozdrabniamy czekoladę w mikserze i odkładamy. Tę samą czynność wykonujemy z daktylami. Następnie do osobnej miski wrzucamy płatki owsiane, dynię (wcześniej prużoną), jajka, masło, ksylitol, mąkę owsianą, sodę, imbir, goździki, cynamon i całość miksujemy mikserem
(do połączenia składników). Na koniec dodajemy do utworzonej masy rozdrobnioną czekoladę oraz daktyle i łączymy za pomocą łyżki.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy łyżką okrągłe porcje ciasta (średnica ok. 3 cm). Kulki ciasta delikatnie spłaszczyć.
Piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku w180°C.
2 Comments
Ciasteczka genialne zresztą jak wszystkie Twoje przepisy testowane przeze mnie ?? ? szkoda, że zdjęcia nie można dodać ?
Jak miło, że smakowały? Bardzo się cieszę!
A zdjęcia jedynie na grupie można dodać, ale muszę pomyśleć czy da się tutaj jakoś zmienić, aby była możliwość dodawania zdjęć 😀