Ozory, należą do najbardziej wartościowych podrobów.
Jest to mięsień, który pod względem składników odżywczych przypomina stek. Zawiera oczywiście białko, cynk, witaminy z grupy B (w tym witaminę B12). Spośród podrobów jest najbardziej zasobny w tłuszcz, głównie kwasy omega 9. Pod względem walorów smakowych, według mnie jest smaczniejszy od wątróbki.
Dzisiaj przygotwałam dla was najbardziej popularną formę ozorów, a mianowicie ozory w galarecie.
Składniki:
-
- jeden ozór wołowy
-
- ziele angielskie x 10 szt
-
- pieprz czarny x 10 szt
-
- liść laurowy x 5 szt
-
- owoc jałowca x 5 szt
-
- sól morska/himalajska
-
- tymianek, zioła prowansalskie – po dwie łyżeczki
- czosnek 3 ząbki
Przygotowanie ozora:
Myjemy ozora i wkładamy całego do garnka ciśnieniowego. Zalewamy wodą aby zakrywał powierzchnię ozora, dodajemy wszystkie przyprawy i również ząbki czosnku (w łupinie, rozprasowane lekko ręką lub nożem). Ilość soli taka aby woda była lekko słona. Zamykamy garnek i gotujemy ok 1h (do miękkości ozora).
Po tym czasie, wyjmujemy ozora i obieramy z grubej skóry (sama odchodzi). Kolejno kroimy w dużą kostkę i układamy w naczyniu. Nie wylewaj wywaru!
Przygotowanie galarety:
- żelatyna- 6 łyżeczek na 500 ml wywaru
Z utworzonego wywaru, odlewamy 500 ml i odcedzamy aby pozbyć się przypraw i resztek z czosnku. Kolejno wlej 500 ml przegotowanego i gorącego wywaru do garnka (dosól jeżeli jest mało słone) i wsyp 6 łyżeczek żelatyny. Dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia się żelatyny. Nie gotuj.
Następnie zalej ozora wywarem z żelatyną i wierzch przyozdób świeżym koperkiem.
Odstaw w chłodne miejsce do stężenia żelatyny.
Smacznego