Pączki z wiśnią w wersji light. W tym roku okres karnawałowy jest wyjątkowo długi, dlatego ratujemy się zdrowymi wersjami standardowych wypieków. Dzisiaj ekspresowe pączki z resztek warzyw po soku. Najpierw wyciskamy sobie soczek warzywny, a następnie robimy pączki.
Niestety szybko znikają bo wszystkim smakują. HaHa 😀
Składniki (ok. 12 pączków):
- resztki warzyw 350g (starta część) z 1 3/4 szklanki soku: ok. 3 marchewki, jabłko, dwie pietruszki korzeń (warzywa były dość spore)
- mąka kokosowa 90-100 g
- płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody
- 3 jajka
- 2 banany
- 4 łyżki ksylitolu
- 200 g masła 82%
- dżem wiśniowy lub inny do nadziewania (u mnie dżem domowy z ksylitolem)
- szczypta soli
- szczypta chilli
Mieszamy wszystkie składniki razem na jednolitą masę (można blenderem). Kolejno formujemy kulki, nadziewamy je dżemem wiśniowym i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok 40 min w 180°C.
Po upieczeniu i wystygnięciu pączków, obsypujemy je w pudrze z ksylitolu (ksylitol zmielony na puder).
Mała uwaga: powyjmujcie nie starte kawałki warzyw. Lepiej jeśli w pączku nie będą się trafiać grudy.
Jeśli chcecie na spróbowanie zrobić tylko 6 pączków to wtedy bierzecie warzywa z jednej szklanki soku, 2 jajka, 1 banan, 100g masła, mąki 50g i 2 łyżki ksylitolu + proszek do pieczenia i dżem.
Smacznego!