Mój koszyk

Rewelacyjny przepis na pasztet z dyni. Głównymi składnikami są oczywiście dynia i wątróbka drobiowa. Koniecznie musisz spróbować, bo jest przepyszny, lekko słodkawy (od dyni) i delikatny.

Więcej przepisów z dynią znajdziesz w e-booku (FIT przepisy z DYNIĄ – do pobrania bezpłatnie)

Składniki:

  • 500g upieczonej i odsączonej dyni
  • 500g wątróbki drobiowej
  • 5 jajek
  • 100g cebuli
  • 40g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 6g pietruszki zielonej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta goździków
  • szczypta cynamonu

*proporcje 1/1 czyli tyle samo odsączonej dyni do wątróbki

Zaczynamy od upieczenia dyni (180°C, ok 1 godziny). Po wystudzeniu, przekładamy dynię na sitko i dociskamy talerzykiem. Pozostawiam tak na ok. 3h.

Następnie pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek smażymy, do lekkiego zeszklenia. Kolejno przekładamy do blendera i dokładamy resztę składników (dynię 0,5kg, wątróbkę, przyprawy, jajka, masło) i blendujemy na jednolitą masę. Następnie przekładamy do foremki keksowej i pieczemy w 180° C ok 50 minut.

p.s można zblendować również w Termomixie 

Smacznego

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2021