Rewelacyjny przepis na pasztet z dyni. Głównymi składnikami są oczywiście dynia i wątróbka drobiowa. Koniecznie musisz spróbować, bo jest przepyszny, lekko słodkawy (od dyni) i delikatny.
Więcej przepisów z dynią znajdziesz w e-booku (FIT przepisy z DYNIĄ – do pobrania bezpłatnie)
Składniki:
- 500g upieczonej i odsączonej dyni
- 500g wątróbki drobiowej
- 5 jajek
- 100g cebuli
- 40g masła
- 2 ząbki czosnku
- 6g pietruszki zielonej
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta goździków
- szczypta cynamonu
*proporcje 1/1 czyli tyle samo odsączonej dyni do wątróbki
Zaczynamy od upieczenia dyni (180°C, ok 1 godziny). Po wystudzeniu, przekładamy dynię na sitko i dociskamy talerzykiem. Pozostawiam tak na ok. 3h.
Następnie pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek smażymy, do lekkiego zeszklenia. Kolejno przekładamy do blendera i dokładamy resztę składników (dynię 0,5kg, wątróbkę, przyprawy, jajka, masło) i blendujemy na jednolitą masę. Następnie przekładamy do foremki keksowej i pieczemy w 180° C ok 50 minut.
p.s można zblendować również w Termomixie
Smacznego
3 Comments
Real good info can be found on web blog.!
Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.
I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you
continue this in future. A lot of people will be benefited
from your writing. Cheers! Escape room
My brother recommended I might like this website.
He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how mch time I had spent for this info!
Thanks!
Here is my blog post https://61c482f1f0a2e.site123.me/