Rewelacyjny przepis na pasztet z dyni. Głównymi składnikami są oczywiście dynia i wątróbka drobiowa. Koniecznie musisz spróbować, bo jest przepyszny, lekko słodkawy (od dyni) i delikatny.
Więcej przepisów z dynią znajdziesz w e-booku (FIT przepisy z DYNIĄ – do pobrania bezpłatnie)
Składniki:
- 500g upieczonej i odsączonej dyni
- 500g wątróbki drobiowej
- 5 jajek
- 100g cebuli
- 40g masła
- 2 ząbki czosnku
- 6g pietruszki zielonej
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta goździków
- szczypta cynamonu
*proporcje 1/1 czyli tyle samo odsączonej dyni do wątróbki
Zaczynamy od upieczenia dyni (180°C, ok 1 godziny). Po wystudzeniu, przekładamy dynię na sitko i dociskamy talerzykiem. Pozostawiam tak na ok. 3h.
Następnie pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek smażymy, do lekkiego zeszklenia. Kolejno przekładamy do blendera i dokładamy resztę składników (dynię 0,5kg, wątróbkę, przyprawy, jajka, masło) i blendujemy na jednolitą masę. Następnie przekładamy do foremki keksowej i pieczemy w 180° C ok 50 minut.
p.s można zblendować również w Termomixie
Smacznego