Wątróbka jest produktem zaliczanym do superfoods, ponieważ zawiera ogrom składników odżywczych m.in witaminy z grupy B. Najlepiej byłoby spożywać ją regularnie, ale wiadomo nie każdemu smakuje. Poniższy przepis sprawia, że jesteśmy w stanie przemycić wątróbkę do naszego jadłospisu w niemalże niezauważalny sposób. Pieczeń w smaku jest wyborna i do tego bardzo prosta do wykonania. Na pewno każdemu zasmakuje, nawet osobą które nie lubią wątróbki. Zachęcam koniecznie do wypróbowania.
Przepis również znajduje się na filmiku z świąteczną edycją gotowania: Świąteczne Gotowanie #2
Składniki do przepisu:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 0,5 kg piersi z indyka
- 1/2 kostki masła (82%) w temperaturze pokojowej
- pęczek pietruszki
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania 2 jajek na twardo oraz umycia wątróbki i piersi. Kolejno przez maszynkę do mielenia przepuszczamy wątróbkę, pierś z indyka oraz ugotowane i obrane 2 jajka. Następnie siekamy pietruszkę i dodajemy ją do zmielonej wątróbki. Kolejno dorzucamy 2 jajka (surowe), masło, sól, pieprz i całość mieszamy/ugniatamy ręką. Po połączeniu składników całość przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku ok 50 minut w 180°C.
Po upieczeniu pieczeń wychłodzić. Natomiast na ciepło również smakuje rewelacyjnie.
Smacznego
4 Comments
Very interesting info!Perfect just what I was searching for!.
You actually make it appear really easy together with
your presentation however I to find this topic to be actually something
which I believe I’d never understand. It kind of feels too complicated and very wide
for me. I’m taking a look forward on your next post, I’ll try to get the dangle of it!
Escape room
Bardzo mi miło, że smakowało? a ketchupu z cukinii jeszcze nigdy nie jadłam – fajny pomysł??
zrobiłam:))) niewiele pracy ze zdrowych produktów…wątróbkę staramy się jeść ale odkąd mój mąż bierze obiad do pracy do odgrzania,ciężko z niej coś zrobić…pasztet pyszny zwłaszcza z ketchupem z cukinii:)))) Polecam zrobić.