Mój koszyk

Pieczeń z wątróbki drobiowej

Wątróbka jest produktem zaliczanym do superfoods, ponieważ zawiera ogrom składników odżywczych m.in witaminy z grupy B. Najlepiej byłoby spożywać ją regularnie, ale wiadomo nie każdemu smakuje. Poniższy przepis sprawia, że jesteśmy w stanie przemycić wątróbkę do naszego jadłospisu w niemalże niezauważalny sposób. Pieczeń w smaku jest wyborna i do tego bardzo prosta do wykonania. Na pewno każdemu zasmakuje, nawet osobą które nie lubią wątróbki. Zachęcam koniecznie do wypróbowania.

Przepis również znajduje się na filmiku z świąteczną edycją gotowania: Świąteczne Gotowanie #2

Składniki do przepisu:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 1/2 kostki masła (82%) w temperaturze pokojowej
  • pęczek pietruszki
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Zaczynamy od ugotowania 2 jajek na twardo oraz umycia wątróbki i piersi. Kolejno przez maszynkę do mielenia przepuszczamy wątróbkę, pierś z indyka oraz ugotowane i obrane 2 jajka. Następnie siekamy pietruszkę i dodajemy ją do zmielonej wątróbki. Kolejno dorzucamy 2 jajka (surowe), masło, sól, pieprz i całość mieszamy/ugniatamy ręką. Po połączeniu składników całość przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku ok 50 minut w 180°C.

Po upieczeniu pieczeń wychłodzić. Natomiast na ciepło również smakuje rewelacyjnie.

Smacznego

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

2 Comments

  1. Paulina Targańska

    Bardzo mi miło, że smakowało? a ketchupu z cukinii jeszcze nigdy nie jadłam – fajny pomysł??

  2. Barbara Fucz-Kołaciak

    zrobiłam:))) niewiele pracy ze zdrowych produktów…wątróbkę staramy się jeść ale odkąd mój mąż bierze obiad do pracy do odgrzania,ciężko z niej coś zrobić…pasztet pyszny zwłaszcza z ketchupem z cukinii:)))) Polecam zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2021