Pierwszy przepis w 2020 roku to pieczone ziemniaki na soli. Przepis jest bardzo prosty, wręcz banalny. Możliwe że nie będzie to dla Ciebie zaskoczeniem, ale pomyślałam, że nie każdy wykonywał ziemniaki w ten sposób. Dla mnie są najlepszą wersją i najsmaczniejszą. Polega na pieczeniu ziemniaków na soli. Dzięki temu na wierzchu tworzy się fajna skorupka, a w środku ziemniaki są mięciutkie i nie potrzeba żadnego tłuszczu.
Składniki:
- ziemniaki
- gruba sól, jeśli nie ma grubej to można zastąpić zmieloną. Ja użyłam grubej himalajskiej i trochę zmielonej kłodawskiej.
A więc, ziemniaki obieramy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Kolejno na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Papier posypujemy solą, a na sól kładziemy ziemniaki. Nie obtaczamy ich, tylko kładziemy. Wkładamy do pierknikia na 40-50 minut w 180°C (z nawiewem).
Proszę się nie martwić, ziemniaki nie będą za słone. Koniecznie wypróbuj!
2 Comments
Jeśli mogę spytać, ile dokładnie ma być tej soli ? Mam 500 g soli himalajskiej i nie wiem czy użyć całej ? Pozdrawiam ?
ok 2 łyżki grubej soli. Na zdjęciu jest pokazane, że tylko trochę na spód. 😀