Dzisiaj 1 grudzień. Zatem do świąt już niedaleko, czas na przepisy świąteczne. Dzisiaj pierniki bezglutenowe. Wyszły przepyszne i wyglądają super pomimo że nie ma w nich mąki pszennej. Niestety lądują do pojemnika i czekają na święta. Miłego dnia
Przepis:
1 szkl. mąki gryczanej
1/2 szkl. mąki ryżowej
1/2 szkl. mąki z topinamburu (można zastąpić ziemniaczaną lub inną bezglutenową)
1/2 szkl. erytrytolu
2 jaja
6 łyżek masła klarowanego
3 łyżki cynamonu
1 łyżka kardamonu
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka startych goździków
szczypta soli i sody
Składniki razem mieszamy, wyrabiały ciastko, wstawiamy na parę minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Piec ok 15 min. w 180°C
1 szkl. mąki gryczanej
1/2 szkl. mąki ryżowej
1/2 szkl. mąki z topinamburu (można zastąpić ziemniaczaną lub inną bezglutenową)
1/2 szkl. erytrytolu
2 jaja
6 łyżek masła klarowanego
3 łyżki cynamonu
1 łyżka kardamonu
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka startych goździków
szczypta soli i sody
Składniki razem mieszamy, wyrabiały ciastko, wstawiamy na parę minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Piec ok 15 min. w 180°C