Pierogi leniwe bez glutenu. Kolejne danie z dzieciństwa tym razem w wersji nowoczesnej. Ostatnio były kluchy ziemniaczane, dzisiaj czas na pierogi.
Pierogi są na bazie twarogu (prawdziwy, wiejski) dlatego jeśli jesteście zdrowi to możecie takie danie sobie zaserwować. W innym przypadku radzę całkowicie wyeliminować nabiał.
Co będziemy potrzebować do pierogów leniwych:
- twaróg (prawdziwy, kupiony od rolnika) 700 g
- ugotowane dwa duże ziemniaki
- 2 jajka
- od 3/4 do 1 szklanki mąki gryczanej (w zależności od rodzaju twarogu)
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- cynamon i ksylitol do posypania
- śmietana (od rolnika)
Do twarogu dodajemy jajka (całe) i łączymy ze sobą mieszając. Następnie do twarogu dodajemy rozgniecione ziemniaki i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i całość ugniatamy. Uzyskane ciasto formujemy w rulon, przypłaszczając do z góry i kroimy na małe porcje.
Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i czekamy, aż wypłyną na wierzch wody.
To oznacza, że leniwe są już gotowe i można je wyjmować z wody.
Dodatki do pierogów mogą być różne. Ja natomiast odtwarzam mój smak z dzieciństwa czyli polewam śmietaną oraz posypuję ksylitolem i cynamonem. PYSZOTA 😀