Pizza symbol Włoch Znana na całym świecie i lubiana, również przeze mnie uwielbiana. W standardowej formie zaliczana do niezdrowej żywności, ale wiadomo to zależy kto jak wykona 😉
Dzisiaj mam dla was wersje odpicowaną, czyli zdrową. Bez wyrzutów sumienia możecie przyrządzić dla siebie, dla rodziny czy dla znajomych. Na pewno się nie powstydzicie. Smakuje równie dobrze, tak jak w najlepszej pizzerii. Ciasto pomimo że jest prawie bez glutenu to nie jest twarde, ani gąbczaste. Sama się zdziwiłam, że tak dobrze wyszła.
Ciasto (porcja na 1 głodną osobę ok. 22cm średnicy):
- łyżka zakwasu żytniego
- ok. pół szklanki mąki gryczanej
- woda to rozrzedzenia -ciasto na pół gęste, musi dobrze się rozprowadzić po foremce (nie za gęste, nie za rzadkie) tzw. na oko 😀
- sól
Całość wymieszać, najlepiej odstawić na bok żeby trochę wyrosło. Następnie wyłożyć na foremkę (najlepiej silikonową) i zapiec ok. 10 min w 180°C.
Sos pomidorowy:
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- wyciśnięty ząbek czosnku
- garść posiekanych świeżych ziół (tymianek, bazylia, kolendra, oregano)
- łyżeczka ksylitolu
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka oliwy z oliwek
- odrobinę wody do rozrzedzenia
Wszystko razem wymieszać.
Po podpieczeniu spodu, smarujemy go sosem pomidorowym (trochę sosu zostawić na wierzch). Następnie inwencja twórcza, czyli układamy składniki wedle uznania.
W mojej pizzy znalazła się najpierw pokrojona cebula, plastry boczku, pokrojona papryka czerwona, odrobina fety, sera rockford, pokrojone pomidory oraz garść świeżych ziół. Na koniec całość posypane pieprzem.
Piec ok. 20 min w 180-190°C.
Smacznego ??
2 Comments
Wygląda smakowicie ,chyba spróbuję
Pizza wypróbowana! Smak rewelacyjny ? Spód z mąki gryczanej zdecydowanie lepszy od tradycyjnego z mąki pszennej. Ma bardzo ciekawy smak. Genialny sos bez żadnej chemii ? Uczucie, że właśnie jesz zdrową wersję pizzy – bezcenne ? Polecam jak najbardziej! Paulina Targańska Twoje przepisy są fantastyczne ?