Pizza symbol Włoch   Znana na całym świecie i lubiana, również przeze mnie uwielbiana. W standardowej formie zaliczana do niezdrowej żywności, ale wiadomo to zależy kto jak wykona 😉

Dzisiaj mam dla was wersje odpicowaną, czyli zdrową. Bez wyrzutów sumienia możecie przyrządzić dla siebie, dla rodziny czy dla znajomych. Na pewno się nie powstydzicie. Smakuje równie dobrze, tak jak w najlepszej pizzerii. Ciasto pomimo że jest prawie bez glutenu to nie jest twarde, ani gąbczaste. Sama się zdziwiłam, że tak dobrze wyszła.

Ciasto (porcja na 1 głodną osobę ok. 22cm średnicy):

  • łyżka zakwasu żytniego
  • ok. pół szklanki mąki gryczanej
  • woda to rozrzedzenia -ciasto na pół gęste, musi dobrze się rozprowadzić po foremce (nie za gęste, nie za rzadkie) tzw. na oko 😀
  • sól

Całość wymieszać, najlepiej odstawić na bok żeby trochę wyrosło. Następnie wyłożyć na foremkę (najlepiej silikonową) i zapiec ok. 10 min w 180°C.

Sos pomidorowy:

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • garść posiekanych świeżych ziół (tymianek, bazylia, kolendra, oregano)
  • łyżeczka ksylitolu
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • odrobinę wody do rozrzedzenia

Wszystko razem wymieszać.

Po podpieczeniu spodu, smarujemy go sosem pomidorowym (trochę sosu zostawić na wierzch). Następnie inwencja twórcza, czyli układamy składniki wedle uznania.

W mojej pizzy znalazła się najpierw pokrojona cebula, plastry boczku, pokrojona papryka czerwona, odrobina fety, sera rockford, pokrojone pomidory oraz garść świeżych ziół. Na koniec całość posypane pieprzem.

Piec ok. 20 min w 180-190°C.

Smacznego ??

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

2 Comments

  1. Ewelina

    Pizza wypróbowana! Smak rewelacyjny ? Spód z mąki gryczanej zdecydowanie lepszy od tradycyjnego z mąki pszennej. Ma bardzo ciekawy smak. Genialny sos bez żadnej chemii ? Uczucie, że właśnie jesz zdrową wersję pizzy – bezcenne ? Polecam jak najbardziej! Paulina Targańska Twoje przepisy są fantastyczne ?

  2. Bożena

    Wygląda smakowicie ,chyba spróbuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz również

Zapisz się do newslettera

Zapisz się, aby zawsze być ze mną w kontakcie i otrzymywać najnowsze informacje o nowościach i wszystkich działaniach w FIT body Club!

Ważne

Materiały na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady medycznej. Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety lub programu ćwiczeń.

Potrzebujesz pomocy?
  • Wszelkie pytania kieruj przez formularz kontaktowy

www.fitbodyclub.pl © 2019  Regulamin Polityka prywatności | Kontakt 

visa.svg
mastercard.svg
dotpay_logo_napisPL