Malutka przyjemność w ciągu dnia. Szybki i przepyszny przepis na pralinki niskowęglowodanowe. Są to mrożone czekoladki, które najlepiej przechowywać w zamrażalniku lub zjeść od razu 😛
Do wykonania pralinek będziemy potrzebować foremki do lodów (kształt i wielkość dowolna), ja użyłam bardzo prostej i o nie za dużej wielkości. Przygotowanie jest bardzo proste, opiera się jedynie na wymieszaniu składników i przełożeniu do foremki.
Składniki na jedną foremkę:
- mleko kokosowe (stała część) – 2 łyżki
- masło orzechowe (z migdałów) – 2 łyżki
- pasta kokosowa – 1 łyżka (zamiast pasty można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka kokosowego)
- kakao – 1 łyżka
- migdały – ok 10 sztuk
- ksylitol/erytrytol – 1 łyżeczka
Rozdrabniamy orzechy na mniejsze kawałki (blenderem lub wkładamy orzechy do torebki i ubijamy tłuczkiem). Kolejno wkładamy do miseczki wszystkie składniki i dokładnie mieszamy łyżką na jednolitą masę. Przekładamy do foremki na lód. Ładnie wyrównujemy aby wierzch był płaski i każda kosteczka była oddzielnie (tzn. nie sparowana). Górę dodatkowo posypujemy orzechami. Wkładamy do zamrażalnika, aż do zmrożenia masy (najlepiej na noc). Pralinki przechowywać w zamrażalniku.
Smacznego