Uwielbiam pralinki i to w różnej postaci. Na moim blogu jest wersja z daktylami, dzisiaj natomiast w roli głównej jest dynia. Pralinki są wykonane z puree dyniowego i obtoczone w gorzkiej czekoladzie. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 5 łyżek puree dyniowego
- 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu kokosowego
- 1/8 łyżeczki kardamonu
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- do polewy: 1/2 łyżki oleju kokosowego + 1/2 gorzkiej czekolady 90%
Wszystkie składniki (oprócz skł. na polewę) dokładnie łączymy (mieszamy) w jednolitą gęstą masę. Kolejno formujemy kuleczki i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut lub więcej.
Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej. Taką utworzoną polewą obtaczamy każdą kulkę dyniową. Następnie wkładamy do zamrażalnika, aż do stężenia polewy.
Puree dyniowe- dynię pokroić na mniejsze kawałki oraz obrać ze skóry. Kolejno wyłożyć na blaszkę i prużyć do miękkości. U mnie ok 40-50 min w 125°C. Następnie dynię blendujemy na jednolitą masę. Takie puree można przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Dzięki temu mamy możliwość użycia do różnych przepisów.
*Pralinki przechowywać w zamrażalniku lub w lodówce.
Smacznego
2 Comments
Mam nadzieję, że będzie smakować? będe czekać na sprawozdanie?
Bardzo lubię dynię a jeszcze bardziej lubię gorzką czekoladę. Koniecznie w najbliższy weekend wezmę ten przepis na tapetę:)