Czy istnieje dieta idealna, która będzie odpowiednia i skuteczna dla wszystkich? Oczywiście, że nie!
Pomimo tego, że wszyscy jesteśmy ludźmi, to każdy z nas jest inny pod wszelkimi względami. Dlatego powinniśmy szukać rozwiązania odpowiedniego dla siebie. Jeśli istniejący sposób odżywiania Tobie nie służy lub po prostu nie ma zauważalnych efektów po jego stosowaniu, to szukaj innego rozwiązani. To że przyjaciółka jest na diecie wegańskiej i rewelacyjnie się czuje to nie oznacza, że my też będziemy. Tak jak w życiu, w pracy czy w związkach – szukaj swojej drogi. Dieta jest odzwierciedleniem nas samych. Zdrowe odżywianie to nie tylko panująca obecnie moda, ale świadomość ludzi, że jedzenie jest naszym paliwem i w głównej mierze odpowiada za nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli to czytasz to na pewno zależy Ci na lepszym i zdrowszym życiu.
Szukaj najlepszego sposobu odżywiania dla siebie. Niżej przedstawię Ci przykładowy jadłospis na jeden dzień, wg moich zaleceń. Natomiast zanim przejdziemy do jadłospisu wymienię główne założenia, jakich się trzymam na co dzień.
- Najważniejsze to nawadnianie organizmu wodą mineralną np. Muszyna (ok. 2l / dziennie).
- Unikanie glutenu, a w szczególności pszenicy. Jeśli nie występuje nietolerancja ani alergia na gluten, to niewielkie ilości nie zaszkodzi. Pszenica jest bardziej niebezpieczna, ponieważ w obecnych czasach jest mocno modyfikowana. Zatem bardziej unikaj pszenicy niżeli glutenu. Owies, żyto, proso – jak najbardziej TAK (jeśli nie ma nietolerancji/alergii na gluten bądź celiakii!)
- Unikanie mleka krowiego zwłaszcza UHT i mleka w proszku. Dobrą opcją są przetwory długodojrzewające (sery typu parmezan), fermentowane (kefir, zsiadłe mleko) jogurty naturalne oraz przetwory z mleka koziego czy owczego.
- Wyrzucenie białego cukru i przetworów cukierniczych (cukierki, batony, czekolady, lody itp.). Polecam do wypieków wybrać zdrowszą alternatywę np. erytrytol, ksylitol oraz zaprzyjaźnienie się z gorzką czekoladą.
- Sól kuchenną zamieniamy na sól himalajską/kłodawską/morską.
- Używanie naturalnych przypraw. Wszelkie mieszanki z dodatkiem soli eliminujemy (już nie wspomnę o nie stosowaniu vegety czy magi – feee…)
- Eliminacja produktów przetworzonych, pożywnie powinno być jak najbardziej zbliżone do natury, czyli swojskie wyroby, kiszonki, produkty fermentowane, na zakwasie, warzywa najlepiej od rolnika, jaja wiejskie.
- Wprowadzenie zdrowych tłuszczy i przede wszystkim nie unikanie tłuszczu! Do smażenia stosować jedynie olej kokosowy oraz tłuszcz zwierzęcy np. smalec, smalec gęsi/kaczy, boczek, masło klarowane. Na zimno oliwa z oliwek, olej lniany, olej z wiesiołka dwuletniego czy ogórecznika (tłoczone na zimno i nierafinowane).
- Eliminacja produktów light typu 0% tłuszczu.
- Kolacja ok 2h przed zaśnięciem, a śniadanie jak pojawi się głód. Nie jeść na siłę śniadania jeśli nie ma ochoty, najlepiej odczekać godzinę/dwie i dopiero spożyć pierwszy posiłek.
- Zakwaszanie żołądka octem jabłkowym (naturalnym) bądź wodą z cytryną. Najlepiej po przebudzeniu, opcjonalnie przed posiłkiem mięsnym.
- Kawa koniecznie bez mleka! i bez cukru! – dobrych kilka lat temu, należałam do osób pijących kawę z mlekiem, a teraz nie wyobrażam sobie jej wsiąść do ust. Fuu… Niedość, że lepiej smakuje to również 100% lepsze samopoczucie po jej wypiciu.
- Wprowadzenie dużej ilości warzyw, najlepiej do każdego posiłku. Według najnowszej piramidy żywienia IŻŻ (2019), to właśnie warzywa zaraz po aktywności fizycznej zajmują największą część piramidy.
- Owoce należy spożywać z umiarem. Fruktoza nawet ta naturalna z owoców, spożywana w dużych ilościach może być przyczyną gromadzenia się tkanki tłuszczowej oraz problemów ze zdrowiem. Zaznaczam, aby NIE unikać tylko jeść z rozwagą zwłaszcza owoce z dużą ilością cukrów (banany, daktyle, mango, figi). Jeśli są to owoce z mniejszą zawartością (np. truskawki, maliny, borówki, melony) to możemy pozwolić sobie na więcej.
Tak po krótce wymieniłam najważniejsze rzeczy. Więcej wskazówek żywieniowych oraz przykładowe jadłospisy znajdziesz w sekcji DIETA – dołączając do FITbodyCLub.pl
Dzisiaj podaję tylko jeden przykładowy dzień, zgodnie z powyższymi podpunktami. Kaloryczność to ok 1500-1600 kcal. Tak jak wspomniałam wyżej, więcej przykładów tutaj DIETA
Śniadanie
ok. 315 kcal
Lunch
490 kcal
Obiad
+ ogórki kiszone
+ jeden ugotowany ziemniak
460 kcal
Kolacja
Pizza wegetariańska na spodzie ryżowym
302 kcal
Napoje między posiłkami to woda mineralna, kawa czarna lub herbata ziołowa. Jemy posiłek wtedy, kiedy czujemy głód!
Wszystkie powyższe posiłki nie wymagają dużo pracy i nie są trudne do wykonania. Chlebki zbożowe można upiec w większej ilości i przechowywać w lodówce. To jest przykład jak może wyglądać dzienny jadłospis i proszę traktować go jako inspirację.
Powodzenia
4 Comments
Paulina całym serduchem podpisuje się pod Twoim postem. Twoje przepisy bardzo przypadły mi do gustu. Polecam:)
Bardzo mi miło 🙂 dzięki
Bardzo przypadły mi do gustu i smaku twoje przepisy.
Miło mi 🙂 dziękuję – będzie ich jeszcze więcej 😀