Dziś trudno sobie wyobrazić kuchnię bez korzennych dodatków.
W okresie zimowym⛄? i świątecznym ?chętniej sięgamy po przyprawy korzenne które nie tylko podnoszą smak potraw, ale również mają dobroczynny wpływ na zdrowie np:
Cynamon- obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, świetnie się sprawdza na dolegliwości żołądkowe takie jak wrzody żołądka, zatrucia pokarmowe czy biegunki, działa przeciwbólowo na choroby związane z zapaleniem stawów, ma właściwości antynowotworowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne i anty-infekcyjne
Anyż- działa rozkurczowo, moczopędnie, pobudza trawienie,
wspomaga usuwanie z organizmu zbędnych i szkodliwych toksyn, ma właściwości przeciwgrzybicze
Goździk- stosowany na ból zęba czy głowy, również obniża poziom cholesterolu, świetny na przeziębienia, hamuje również rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju choroby nowotworowej.
Imbir- wykazuje działanie moczopędne, łagodzi przeziębienia i kaszel stymulując organizm do oczyszczania dróg oddechowych, pomaga przy zaparciach i gazach, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę, poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
To może teraz czas na kawkę z przyprawami?☕