Szybki przepis na pudding chia. Jeśli tak jak ja nie lubisz czekać, aż nasiona chia napęcznieją i będą gotowe do spożycia to poniższa wersja może Ciebie zainteresować. Jest to ekspresowy pudding chia, który przyrządzam praktycznie codziennie w porze lunchu. Szybko się robi, smakuje rewelacyjnie (oczywiście w zależności od dodatków jakie dodamy) oraz można zabrać go ze sobą do pracy lub na wycieczkę.
Składniki:
- 6 łyżeczek nasion chia
- 1/2 szklanki ciepłej lub gorącej wody
- szczypta soli
- ok 4 łyżeczki mleka kokosowego (gęsta część) lub 100-150 ml płynnej części
reszta to kompozycja dowolna np:
- 1/2 banana
- garść orzechów
- jagody goji
- burak liofilizowany (1 łyżeczka) lub białko wegańskie (niepełna miarka)
- kasza jaglana ekspandowana
- łyżeczka jogurtu koziego
- syrop kokosowy
Zaczynamy od zalania nasion chia ciepłą wodą, dodajemy od razu sól i mieszamy, aby nasiona się nie posklejały. Odczekujemy 1 minutę i następnie dokładamy mleko kokosowe.
Ponownie mieszamy i mamy już podstawę do puddingu chia. Reszta składników to kompozycja własna czyli wedle własnego uznania.
W moim przypadku jest to najczęściej taki zestaw: 1/2 banana, orzechy, goja, burak liofilizowany lub białko wegańskie, kasza jaglana ekspandowana, jogurt kozi i całość polane syropem kokosowym.
Białko wegańskie lub buraka mieszam dokładnie z puddingiem, dokładam banana, orzechy i ponownie mieszam. Resztę składników układam na wierzch.
Szybki przepis i bardzo smaczny.