Mój koszyk

Szybki przepis na pudding chia. Jeśli tak jak ja nie lubisz czekać, aż nasiona chia napęcznieją i będą gotowe do spożycia to poniższa wersja może Ciebie zainteresować. Jest to ekspresowy pudding chia, który przyrządzam praktycznie codziennie w porze lunchu. Szybko się robi, smakuje rewelacyjnie (oczywiście w zależności od dodatków jakie dodamy) oraz można zabrać go ze sobą do pracy lub na wycieczkę.

Składniki:

  • 6 łyżeczek nasion chia
  • 1/2 szklanki ciepłej lub gorącej wody
  • szczypta soli
  • ok 4 łyżeczki mleka kokosowego (gęsta część) lub 100-150 ml płynnej części

reszta to kompozycja dowolna np:

  • 1/2 banana
  • garść orzechów
  • jagody goji
  • burak liofilizowany (1 łyżeczka) lub białko wegańskie (niepełna miarka)
  • kasza jaglana ekspandowana
  • łyżeczka jogurtu koziego
  • syrop kokosowy

Zaczynamy od zalania nasion chia ciepłą wodą, dodajemy od razu sól i mieszamy, aby nasiona się nie posklejały. Odczekujemy 1 minutę i następnie dokładamy mleko kokosowe.

Ponownie mieszamy i mamy już podstawę do puddingu chia. Reszta składników to kompozycja własna czyli wedle własnego uznania.

W moim przypadku jest to najczęściej taki zestaw: 1/2 banana, orzechy, goja, burak liofilizowany lub białko wegańskie, kasza jaglana ekspandowana, jogurt kozi i całość polane syropem kokosowym.

Białko wegańskie lub buraka mieszam dokładnie z puddingiem, dokładam banana, orzechy i ponownie mieszam. Resztę składników układam na wierzch.

Szybki przepis i bardzo smaczny.

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2021