Pudding chia z melonem, tak to można zaczynać dzień. Jest to wersja z melonem, ale oczywiście można użyć innego sezonowego owocu np. truskawki, borówki, maliny.
Składniki (1 porcja):
- nasiona chia 6 łyżeczek
- mleko kokosowe 100 ml
- woda ok 3/4 szklanki
- sól himalajska
- cynamon
- owoc np. melon
Wykonanie bardzo proste tylko musimy zabrać się do przyrządzania wcześniej np. wieczorem, aby nasiona napęczniały.
Do kubeczka/słoika wsypujemy 6 łyżeczek nasion chia i zalewamy mlekiem kokosowym oraz wodą (ok. 3/4 szklanki lub mniej jeżeli chcemy bardziej gęste). Dodajemy szczyptę soli, cynamonu następnie całość mieszamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
Rano zamieszać całość i na wierzch wyłożyć pokrojonym w kostkę melonem.
Proste, smaczne i nie zawiera dużej ilości węglowodanów.