Pumpkin pie czyli amerykańska tarta dyniowa. Mam dla was kolejną propozycję na halloween’owy wieczór. Tarta petarda, na zimno smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na spód:
- 300 g mąki ryżowej
- 2 gotowane żółtka
- 3 surowe żółtka
- 150 g zimnego masła
- odrobinę lodowatej wody
- sól
- łyżka ksylitolu
Całość ze sobą łączymy i ugniatamy. Następnie wkładamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło (ok 1h).
Następnie wyjmujemy i 2/3 ciasta wałkujemy, a 1/3 zostawiamy na dekoracje. Ciasto najlepiej wałkować wkładając masę między arkusze papieru. Ciasto może się rozwalać, ale nie należy się przejmować tylko ręką podoklejać;). Piec w piekarniku ok 15 min w 180°C.
Masa:
- 1 szklanka puree z dyni
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 2 jajka
- pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- pół łyżeczki utartych goździków
- szczypta imbiru
- puszka mleka kokosowego (schłodzone min 24h)
- pół pomarańczy
Puree z dyni- kroimy dynię na pół, wydrążamy środek i kroimy na kawałki. Następnie pieczemy ok 20 min w 180°C. Wykładamy do wystygnięcia i obieramy ze skórki. Kolejno dynię blendujemu.
Do puree z dyni dokładamy jajka, sok i zest z pół pomarańczy oraz wszystkie przyprawy i miksujemy całość. W osobnej misce miksujemy mleko kokosowe na gęstą masę. Kolejno dokładamy masę kokosową do puree dyniowego i delikatnie łączymy.
Masę wykładamy na podpieczony spód i całość pieczemy 45 min w 180°C. Tak 10 przed końcem wyjmujemy i dokładamy dekoracje zrobione z pozostałego ciasta.
Po upieczeniu, ciasto należy pozostawić do wystygnięcia i później posypać sproszkowanym ksylitolem (ksylitol zmielony na “cukier puder”)
Smacznego