Mój koszyk

Pumpkin pie czyli amerykańska tarta dyniowa. Mam dla was kolejną propozycję na halloween’owy wieczór. Tarta petarda, na zimno smakuje jeszcze lepiej.

Składniki na spód:

  • 300 g mąki ryżowej
  • 2 gotowane żółtka
  • 3 surowe żółtka
  • 150 g zimnego masła
  • odrobinę lodowatej wody
  • sól
  • łyżka ksylitolu

Całość ze sobą łączymy i ugniatamy. Następnie wkładamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło (ok 1h).

Następnie wyjmujemy i 2/3 ciasta wałkujemy, a 1/3 zostawiamy na dekoracje. Ciasto najlepiej wałkować wkładając masę między arkusze papieru. Ciasto może się rozwalać, ale nie należy się przejmować tylko ręką podoklejać;). Piec w piekarniku ok 15 min w 180°C.

Masa:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • pół łyżeczki utartych goździków
  • szczypta imbiru
  • puszka mleka kokosowego (schłodzone min 24h)
  • pół pomarańczy

Puree z dyni- kroimy dynię na pół, wydrążamy środek i kroimy na kawałki. Następnie pieczemy ok 20 min w 180°C. Wykładamy do wystygnięcia i obieramy ze skórki. Kolejno dynię blendujemu.

Do puree z dyni dokładamy jajka, sok i zest z pół pomarańczy oraz wszystkie przyprawy i miksujemy całość. W osobnej misce miksujemy mleko kokosowe na gęstą masę. Kolejno dokładamy masę kokosową do puree dyniowego i delikatnie łączymy.

Masę wykładamy na podpieczony spód i całość pieczemy 45 min w 180°C. Tak 10 przed końcem wyjmujemy i dokładamy dekoracje zrobione z pozostałego ciasta.

Po upieczeniu, ciasto należy pozostawić do wystygnięcia i później posypać sproszkowanym ksylitolem (ksylitol zmielony na „cukier puder”)

Smacznego

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2021