Racuchy dyniowe lub jak to woli pankces. Dzisiaj przepis, który zaliczamy do bardzo prostych do wykonania, a zarazem smacznych. Tak jak w przypadku “dyniowego LATTE” trzeba najpierw przygotować puree dyniowe.
Składniki na 4 racuchy:
- 4 łyżki puree dyniowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ryżowej
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli
- odrobinę wody ok 30 ml
- do smażenia pół łyżeczki oleju kokosowego
- dodatkowo do polania bio syrop kokosowy*
Puree dyniowe- dynię pokroić na mniejsze kawałki oraz obrać ze skóry. Kolejno wyłożyć na blaszkę i prużyć do miękkości. U mnie ok 40-50 min w 125°C. Następnie dynię blendujemy na jednolitą masę. Takie puree można przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Dzięki temu mamy możliwość użycia do różnych przepisów.
Wszystkie składnik razem blendujemy (miksujemy) na jednolitą masę. Kolejno smażymy racuchy na oleju kokosowym (na małym ogniu i pod przykryciem).
Smacznego 🙂