Co zrobić kiedy mamy za dużo warzyw i nie chcemy ich zmarnować? Danie jednogarnkowe to najlepszy sposób aby wykorzystać i zagospodarować więdnięte warzywa. Dobór warzyw jest ogromny i zależy od tego co mamy w lodówce. Niżej przykładowe wykonanie z moich warzyw.
Składniki:
- 6 (różnej wielkości) marchewki
- 4 -II- pietruszki korzeń
- 1/2 selera
- biała rzodkiew (średnia wielkość)
- 4 pieczarki
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 4 pomidory
- 3 cebule
- kawałek pora (10 cm)
- boczek 5-6 plastrów
- 1/2 ostrej papryczki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz czarny (4 ziarna), ziele angielskie (4-5 ziarenek), liść laurowy (4 sztuk), łyżeczka soli himalajskiej, łyżeczek czubata pieprzu czarnego (zmielony), ostra papryka (łyżeczka), słodka papryka (łyżeczka)
- zielony koperek i pietruszka
- łyżeczka smalcu
Wykonanie:
Obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera oraz rzodkiew. Wkładamy do garnka i zalewamy ok 2 l wody. Wstawiamy na ognień i gotujemy do momentu zmięknięcia warzyw. W międzyczasie kroimy w kostkę resztę warzyw: paprykę, cukinię, pieczarki, cebulę, pora i ostrą papryczkę.
Doprawiamy nasze gotujące się warzywa: pieprz czarny (ziarna i zmielony), ziele, liść laurowy, sól i dodajemy do nich pokrojoną paprykę, cukinię i pieczarki. Całość mieszamy.
Na łyżeczce smalcu podsmażamy cebulę oraz pora i kolejno dodajemy do garna. Całość doprawiamy papryką ostra, słodką, pokrojonym czosnkiem, papryczką ostrą.
Następnie smażymy pokrojony w kostkę boczek i zarumieniony dodajemy do garnka.
4 pomidory zalewamy wrzątkiem, kolejno obieramy, kroimy i łączymy z resztą warzyw. Na koniec siekamy koperek, pietruszkę i wkładamy do garna. Całość dokładnie wymieszać. Danie gotowe 😀
Można również warzywa powkładać do słoików i wystudzone przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.
Wersja video niżej
Pozdrawiam