Kawowe Brownie bez pieczenia czyli zdrowa alternatywa na czekoladowe ciacho. Bazą w tym przepisie są daktyle, a smaku nadaje oczywiście espresso. Rewelacyjne połączenie czekolady z kawą, sprawia że brownie z daktyli jest nieziemsko smaczne. Koniecznie wypróbuj bo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia. Wystarczy zblendować składniki i przygotować polewę. Dla smakoszy czekolady i oczywiście kawy, ten przepis będzie miły zaskoczeniem.

Składniki:

  • 100g daktyli
  • 75g mix orzechów (np. migdały, nerkowce)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 2 łyżki ziarna ekspandowanego z prosa
  • 1 łyżka syropu kokosowego (można pominąć)
  • espresso 50ml
  • 3 kostki gorzkiej czekolady 90%
  • płaska łyżeczka oleju kokosowego

Wkładamy do malaksera daktyle (obrane z pestek), dodajemy orzechy, sól, połowę espresso (25 ml) oraz kakao. Całość blendować (ok. 30 sekund) do uzyskania plastycznej masy z daktyli (orzechy tylko delikatnie pokruszone ). Kolejno dodajemy ziarno ekspandowane oraz syrop i mieszamy łyżką. Uzyskaną masę przekładamy do naczynia (użyłam małego naczynia szklanego) pokrytego papierem do pieczenia. Rozprowadzić po całej nawierzchni i wyrównać wierzch.

Polewa: w małym rondelku podgrzewamy espresso (25 ml), czekoladę oraz olej kokosowy. Można rozpuszczać czekoladę z kawą w kąpieli wodnej lub tak jak ja, czyli trzymać garneczek nad ogniem (15-20 cm) cały czas mieszając zawartość. Kolejno wylewamy polewę na brownie i całość kładziemy do lodówki. Czekamy, aż masa stężeje (można włożyć do zamrażalnika) i kolejno delektujemy się wspaniałym smakiem.

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

6 Comments

  1. Agnieszka Kamieniecka

    Idę robic… sprawdziłam wsio mam na stanie ;p

  2. Agnieszka Kamieniecka

    ZROBIŁAM NIEBO W GEBIE ;P

  3. Paulina Targańska

    juhuu.. cieszę się, że smakuje. Dla mnie również jest to niebo w gębie 😀

  4. Agnieszka Kamieniecka

    Ale to za mną chodzi, idę robić:)

  5. Paulina Targańska

    też za mną chodzi, ale nie chce mi się orzechów obrać tzn. rozłupać 😛 mam cały wór włoskich, a tak ciężko się za nie zabrać :/

  6. Agnieszka Kamieniecka

    Ja robię z nerkowcami, uwielbiam:) I znowu zrobiłam podwójną porcję ;p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz również

Zapisz się do newslettera

Zapisz się, aby zawsze być ze mną w kontakcie i otrzymywać najnowsze informacje o nowościach i wszystkich działaniach w FIT body Club!

Ważne

Materiały na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady medycznej. Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety lub programu ćwiczeń.

Potrzebujesz pomocy?
  • Wszelkie pytania kieruj przez formularz kontaktowy

www.fitbodyclub.pl © 2019  Regulamin Polityka prywatności | Kontakt 

visa.svg
mastercard.svg
dotpay_logo_napisPL