Kawowe Brownie bez pieczenia czyli zdrowa alternatywa na czekoladowe ciacho. Bazą w tym przepisie są daktyle, a smaku nadaje oczywiście espresso. Rewelacyjne połączenie czekolady z kawą, sprawia że brownie z daktyli jest nieziemsko smaczne. Koniecznie wypróbuj bo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia. Wystarczy zblendować składniki i przygotować polewę. Dla smakoszy czekolady i oczywiście kawy, ten przepis będzie miły zaskoczeniem.
Składniki:
- 100g daktyli
- 75g mix orzechów (np. migdały, nerkowce)
- szczypta soli
- 1 łyżka surowego kakao
- 2 łyżki ziarna ekspandowanego z prosa
- 1 łyżka syropu kokosowego (można pominąć)
- espresso 50ml
- 3 kostki gorzkiej czekolady 90%
- płaska łyżeczka oleju kokosowego
Wkładamy do malaksera daktyle (obrane z pestek), dodajemy orzechy, sól, połowę espresso (25 ml) oraz kakao. Całość blendować (ok. 30 sekund) do uzyskania plastycznej masy z daktyli (orzechy tylko delikatnie pokruszone ). Kolejno dodajemy ziarno ekspandowane oraz syrop i mieszamy łyżką. Uzyskaną masę przekładamy do naczynia (użyłam małego naczynia szklanego) pokrytego papierem do pieczenia. Rozprowadzić po całej nawierzchni i wyrównać wierzch.
Polewa: w małym rondelku podgrzewamy espresso (25 ml), czekoladę oraz olej kokosowy. Można rozpuszczać czekoladę z kawą w kąpieli wodnej lub tak jak ja, czyli trzymać garneczek nad ogniem (15-20 cm) cały czas mieszając zawartość. Kolejno wylewamy polewę na brownie i całość kładziemy do lodówki. Czekamy, aż masa stężeje (można włożyć do zamrażalnika) i kolejno delektujemy się wspaniałym smakiem.
8 Comments
Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization?
I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords
but I’m not seeing very good gains. If you know of any
please share. Appreciate it! I saw similar text here
Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share.
Many thanks! You can read similar blog here: Choose your escape room
Ja robię z nerkowcami, uwielbiam:) I znowu zrobiłam podwójną porcję ;p
też za mną chodzi, ale nie chce mi się orzechów obrać tzn. rozłupać 😛 mam cały wór włoskich, a tak ciężko się za nie zabrać :/
Ale to za mną chodzi, idę robić:)
juhuu.. cieszę się, że smakuje. Dla mnie również jest to niebo w gębie 😀
ZROBIŁAM NIEBO W GEBIE ;P
Idę robic… sprawdziłam wsio mam na stanie ;p