Kawowe Brownie bez pieczenia czyli zdrowa alternatywa na czekoladowe ciacho. Bazą w tym przepisie są daktyle, a smaku nadaje oczywiście espresso. Rewelacyjne połączenie czekolady z kawą, sprawia że brownie z daktyli jest nieziemsko smaczne. Koniecznie wypróbuj bo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia. Wystarczy zblendować składniki i przygotować polewę. Dla smakoszy czekolady i oczywiście kawy, ten przepis będzie miły zaskoczeniem.
Składniki:
- 100g daktyli
- 75g mix orzechów (np. migdały, nerkowce)
- szczypta soli
- 1 łyżka surowego kakao
- 2 łyżki ziarna ekspandowanego z prosa
- 1 łyżka syropu kokosowego (można pominąć)
- espresso 50ml
- 3 kostki gorzkiej czekolady 90%
- płaska łyżeczka oleju kokosowego
Wkładamy do malaksera daktyle (obrane z pestek), dodajemy orzechy, sól, połowę espresso (25 ml) oraz kakao. Całość blendować (ok. 30 sekund) do uzyskania plastycznej masy z daktyli (orzechy tylko delikatnie pokruszone ). Kolejno dodajemy ziarno ekspandowane oraz syrop i mieszamy łyżką. Uzyskaną masę przekładamy do naczynia (użyłam małego naczynia szklanego) pokrytego papierem do pieczenia. Rozprowadzić po całej nawierzchni i wyrównać wierzch.
Polewa: w małym rondelku podgrzewamy espresso (25 ml), czekoladę oraz olej kokosowy. Można rozpuszczać czekoladę z kawą w kąpieli wodnej lub tak jak ja, czyli trzymać garneczek nad ogniem (15-20 cm) cały czas mieszając zawartość. Kolejno wylewamy polewę na brownie i całość kładziemy do lodówki. Czekamy, aż masa stężeje (można włożyć do zamrażalnika) i kolejno delektujemy się wspaniałym smakiem.
6 Comments
Ja robię z nerkowcami, uwielbiam:) I znowu zrobiłam podwójną porcję ;p
też za mną chodzi, ale nie chce mi się orzechów obrać tzn. rozłupać 😛 mam cały wór włoskich, a tak ciężko się za nie zabrać :/
Ale to za mną chodzi, idę robić:)
juhuu.. cieszę się, że smakuje. Dla mnie również jest to niebo w gębie 😀
ZROBIŁAM NIEBO W GEBIE ;P
Idę robic… sprawdziłam wsio mam na stanie ;p