Rillettes jest to przysmak pochodzący z kuchni francuskiej i jest to połączenie smalcu z pasztetem wraz z kawałkami mięsa. Zazwyczaj jest przygotowywany z kaczki, dzisiaj natomiast przygotowałam wersję z dwóch rodzajów łososi

Możliwości przygotowania łososia jest mnóstwo, ale dla aktywnych kobiet, które nie mają za dużo czasu, najlepsze są proste i szybkie przepisy oraz takie, które można zabrać ze sobą do pracy/szkoły/samochodu.

Dzisiaj mam dokładnie jedną z takich propozycji, czyli Rillettes z łososia. Przysmak, który można jeść sam lub posmarować nim kanapeczki z dobrego pieczywa żytniego lub gryczanego. Zapakowany w szczelny słoiczek świetnie również nada się jako posiłek poza domem.

Składniki do Rillettes z łososia:

  • 400 g łososia świeżego Marine Harvest
  • 200g łososia wędzonego Marine Harvest
  • jedna szalotka
  • 2 łyżeczki kaparów
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypiorek
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka musztardy dijon

Wykonanie:

Zaczynamy od ugotowania świeżego łososia na parze (ok 10 minut). Kolejno kroimy wędzonego łososia na drobne kawałki, przekładamy do miski i dodajemy do niego ostudzonego łososia (po krótkim ugotowaniu będzie sam się rozlatywał na mniejsze kawałki).

Kolejno kroimy w drobną kostkę szalotkę, szczypiorek, koperek i dorzucamy do łososi.

Następnie dokładamy resztę składników: kapary, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz oraz musztardę i całość ugniatamy widelcem do uzyskania pasty z wyczuwalnymi kawałkami łososia (czyli nie używamy do tego blendera). Po uzyskaniu odpowiedniej struktury, przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki, aby Rillettes się wychłodziło.

Prosty przepis, niewiele składników, ale smakuje obłędnie i jest przede wszystkim odżywczy, bogaty w kwasy omega-3 oraz pełnowartościowe białko.

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

2 Comments

  1. Agnieszka Kamieniecka

    Paulina poprosze na przepis bez łososia…. nie cierpię go ;p

  2. Paulina Targańska

    a ja uwielbiam łososia? Natomiast są inne przepisy na blogu więc jest z czego wybierać poza łososiem ??p.s pieczeń z wątróbki jest rewelacyjna??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz również

Zapisz się do newslettera

Zapisz się, aby zawsze być ze mną w kontakcie i otrzymywać najnowsze informacje o nowościach i wszystkich działaniach w FIT body Club!

Ważne

Materiały na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady medycznej. Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety lub programu ćwiczeń.

Potrzebujesz pomocy?
  • Wszelkie pytania kieruj przez formularz kontaktowy

www.fitbodyclub.pl © 2019  Regulamin Polityka prywatności | Kontakt 

visa.svg
mastercard.svg
dotpay_logo_napisPL