Rillettes jest to przysmak pochodzący z kuchni francuskiej i jest to połączenie smalcu z pasztetem wraz z kawałkami mięsa. Zazwyczaj jest przygotowywany z kaczki, dzisiaj natomiast przygotowałam wersję z dwóch rodzajów łososi
Możliwości przygotowania łososia jest mnóstwo, ale dla aktywnych kobiet, które nie mają za dużo czasu, najlepsze są proste i szybkie przepisy oraz takie, które można zabrać ze sobą do pracy/szkoły/samochodu.
Dzisiaj mam dokładnie jedną z takich propozycji, czyli Rillettes z łososia. Przysmak, który można jeść sam lub posmarować nim kanapeczki z dobrego pieczywa żytniego lub gryczanego. Zapakowany w szczelny słoiczek świetnie również nada się jako posiłek poza domem.
Składniki do Rillettes z łososia:
- 400 g łososia świeżego Marine Harvest
- 200g łososia wędzonego Marine Harvest
- jedna szalotka
- 2 łyżeczki kaparów
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypiorek
- świeży koperek
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka musztardy dijon
Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania świeżego łososia na parze (ok 10 minut). Kolejno kroimy wędzonego łososia na drobne kawałki, przekładamy do miski i dodajemy do niego ostudzonego łososia (po krótkim ugotowaniu będzie sam się rozlatywał na mniejsze kawałki).
Kolejno kroimy w drobną kostkę szalotkę, szczypiorek, koperek i dorzucamy do łososi.
Następnie dokładamy resztę składników: kapary, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz oraz musztardę i całość ugniatamy widelcem do uzyskania pasty z wyczuwalnymi kawałkami łososia (czyli nie używamy do tego blendera). Po uzyskaniu odpowiedniej struktury, przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki, aby Rillettes się wychłodziło.
Prosty przepis, niewiele składników, ale smakuje obłędnie i jest przede wszystkim odżywczy, bogaty w kwasy omega-3 oraz pełnowartościowe białko.
2 Comments
a ja uwielbiam łososia? Natomiast są inne przepisy na blogu więc jest z czego wybierać poza łososiem ??p.s pieczeń z wątróbki jest rewelacyjna??
Paulina poprosze na przepis bez łososia…. nie cierpię go ;p