Szybki przepis na roladki z serowo-dyniowym nadzieniem i z rozmarynem. Super połączenie, składniki idealnie się razem komponują, dając naprawdę oryginalny smak.
Składniki:
- schab (ilość w zależności ile chcemy roladek)
- masło 82% tł
- prużona dynia
- ser feta (w miarę dobry skład jest z LIDLA “eridanous”)
- rozmaryn
- sól i czarny pieprz
- łyżeczka smalcu lub masła klarowanego – do smażenia
Zaczynamy od pokrojenia schabu w plastry i rozpicia każdego “kotleta” tłuczkiem (tak samo jak do schabowych). Kolejno z jednej strony (od środka) posypujemy pieprzem czarnym oraz solą. Następnie kładziemy do każdej roladki 2 łyżeczki dyni, plaster masła, plaster fety i posypujemy rozmarynem.
Kolejno zawijamy (najpierw składamy boki, potem wzdłuż) i można dodatkowo zawiązać sznurkiem, aby się nie rozleciało w trakcie smażenia.
Następnie rozgrzewamy patelnie i smażymy roladki (na łyżeczce tłuszczu). Tylko lekko podsmażamy wierzch i spód (dosłownie chwilkę), aby się delikatnie zarumieniło. Kolejno przekładamy wszystkie roladki do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok 30 minut w 200°C.
Po upieczeniu zdejmujemy sznurki i można jeszcze dodatkowo do ozdoby posypać rozmarynem.
Smacznego