Roladki na dwa sposoby
Przepyszne roladki na rodzinne obiady. Bardzo łatwe w wykonaniu i nie wymagają dużo pracy. Najpierw należy przygotować kotlety tak jak do “schabowych”.
- schab 0,5 kg – 1kg (w zależności ile chcemy roladek)
- czarny pieprz
- sól himalajska
- masło 82%
- parmezan
- tymianek
Kroimy schab na plastry ok 1 cm i ubijamy, następnie każdy kotlet z osobna solimy i pieprzymy. Na tak przygotowanych kotletach kładziemy w poprzek plaster masła (cienki) oraz plaster parmezanu (taka szerokość aby po bokach było 1 cm wolnego) i dodatkowo posypujemy tymiankiem. W ten sposób mam przygotowaną podstawę pod roladki, teraz tylko farsze.
Farsz szpinakowy
- szpinak świeży (cała paczka)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- smalec do smażenia lub olej kokosowy
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę smalcu i dodajemy wyciśnięty czosnek. Dodajemy odrazu szpinak i smażymy na małym ogniu, aż do momentu kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość. Kolejno przyprawiamy i można po łyżce farszu kłaść na każdy kotlet.
Następnie zamykamy boki i zawijamy w rulon. Każdą roladkę zawiązać sznurkiem.
Farsz rodzynkowy:
- rodzynki
- boczek parzony
Postępujemy dokładnie jak wyżej czyli na przygotowane kotlety zamiast szpinaku kładziemy plaster boczku i parę rodzynek (5-6 szt. w zależności od wielkości kotleta). Zawijamy w rulon i związujemy sznurkiem.
Tak przygotowane roladki, lekko podsmażamy na rozgrzej z łyżką smalcu patelni (lekko wierch przyrumienić). Kolejno dusimy na głębokiej patelni do momentu, aż środek nie będzie surowy (15-20 min).
Roladki najlepiej podawać z kiszoną kapustą.
Smacznego